nieuws

Nijboer: ‘Parlementaire enquête Groningen van belang voor bouwers’

bouwbreed Premium 373

Nijboer: ‘Parlementaire enquête Groningen van belang voor bouwers’

De parlementaire enquête die wordt ingesteld naar de risico’s rondom de gaswinning in Groningen, kan óók uitkomsten gaan bieden voor gedupeerde bouwbedrijven in het gebied. Dit zegt Henk Nijboer, PvdA-Tweede Kamerlid en een van de pleitbezorgers van het onderzoek. “De uitkomsten van zijn voor álle betrokken partijen interessant.”

Niet alleen Groningse bewoners, maar ook bouwbedrijven in het aardbevingsgebied leven al jaren in grote onzekerheid. Grote opdrachtenstromen en miljarden aan bouwomzet waren beloofd. Maar die belofte is, tot grote frustratie van bouwers, nooit waargemaakt. Op een gegeven moment was de situatie zo erg, dat een groot gedeelte van de bouwbedrijven zelfs besloten te stoppen met het werven van versterkingsopdrachten.

Nijboer, een van de pleitbezorgers van de parlementaire enquête, vindt dat ook dit aspect van het hoofdpijndossier Groningen grondig onderzocht moet worden, zegt hij in een interview met Cobouw.

Wordt er dan ook onderzoek ingesteld naar de problemen rondom de versterkingsoperatie?
“Dat is nog niet duidelijk. Er is nu een voorbereidingsgroep die hier naar gaat kijken.”

Maar dit is wel nodig?
“Ja, ik vind zeker dat dat nodig is. Wat mij betreft moet het een breed onderzoek zijn, dat al begint vanaf de jaren 50 tot nu. Dus dan komen die problemen ook zeker aan de orde.”

Dus deze parlementaire enquête kan ook voor bouwbedrijven in de regio een uitkomst zijn?
“Ja, ik hoop dat alle partijen die bij dit hele dossier betrokken zijn, hierdoor weer meer vertrouwen krijgen. In eerste instantie gaat het natuurlijk om de gedupeerde bewoners. Maar de uitkomsten kunnen ook voor andere partijen, zoals bouwbedrijven, erg relevant zijn.”

Toch moet eerst de versterkingsoperatie worden afgerond, voordat het onderzoek van start gaat, werd gister bekend. Maar die operatie duurt al ééuwen. Gaat dit niet veel te lang duren?
“Nee, hoor dat valt wel mee. De situatie ligt namelijk iets anders. De versterkingsoperatie moet op gang worden gebracht, voordat we het onderzoek beginnen. Het hoeft dus niet helemaal klaar te zijn, anders zou het inderdaad te lang duren.”

Henk Nijboer

Henk Nijboer is Tweede Kamerlid voor de PvdA en Groninger. Hij is een grote voorvechter voor een betere leefbaarheid van Groningers in het aardbevingsgebied. Hij is ervan overtuigd dat de gaskraan dicht moet en dat mensen met schade sneller geholpen moeten worden.

Hoe dan precies?
“Op dit moment verloopt de schade-afhandeling op sommige plekken zo stroperig, dat moet eerst worden opgelost. Sommige mensen moeten nu 15 maanden wachten voordat er überhaupt iemand schade komt opnemen. Daar moet eerst verandering in komen.”

Maar waarom niet gewoon meteen starten?
“Omdat we bang zijn dat door het onderzoek dit soort schade-afhandelingzaken nog langer gaan duren. Dus we hebben gezegd: eerst de zaken die nog op de plank liggen en hoog nodig zijn oplossen, en daarna het onderzoek instellen.”

Wanneer verwacht u dan dat het onderzoek van start gaat?
“Wat mij betreft dit jaar nog. Daar zet de PvdA in ieder geval op in.”

Is de Kamer het daarmee eens?
“Ook die willen dit niet op de lange baan schuiven. Maar er zullen vast discussies ontstaan over de precieze datum.”

Gaat er voor u de komende tijd veel energie en tijd inzitten?
“Dat weet ik nog niet, dat zullen we nog moeten zien. In ieder geval is dat dan voor een goede zaak.”

Bent u blij met de parlementaire enquête, ook al gaat het nog even duren?
“Zeker. Ik ben samen met mijn collega Tom van der Lee (GroenLinks) degene die deze enquête heeft voorgesteld. Het is echt noodzakelijk dat deze er komt, zeker gezien de ernst van de situatie waarin Groningen nu verkeert. Dit is een belangrijke stap om het vertrouwen terug te winnen.”

Reageer op dit artikel