nieuws

Klimaatakkoord: ‘maximaal 1 miljoen woningen aardgasvrij’

bouwbreed 594

Klimaatakkoord: ‘maximaal 1 miljoen woningen aardgasvrij’
Shutterstock

Het pakket aan maatregelen om 1,5 miljoen woningen en gebouwen tot 2030 aardgasvrij te maken, is onvoldoende. Dat blijkt uit een doorrekening van het Klimaatakkoord door het Centraal Planbureau. “Maximaal 1 miljoen woningen is haalbaar.”

Het is de bedoeling dat er tot 2030 1,5 miljoen woningen en gebouwen van het gas af gaan. Uit de doorrekening van het CPB blijkt echter dat het pakket aan maatregelen hooguit goed is voor het verduurzamen van 1 miljoen woningen. In het slechtste geval blijft de teller over ruim 11 jaar zelfs steken bij 250.000 woningen. Dat komt neer op 17 tot 71 procent van het afgesproken aantal van 1,5 miljoen.

“De onzekerheden over de effecten van dit pakket zijn groot”, schrijven de onderzoekers. Bij het verduurzamen van woningen hebben die te maken met de manier van subsidieverlening, de looptijd van financieringsproducten, de mate waarin kostendaling wordt gerealiseerd en het tempo van plannen maken.

Gemeenten krijgen een grote rol (wijkaanpak) in de voorgestelde aanpak van Samsom en kornuiten. “Dat lijkt verstandig”, schrijft het PBL, “maar het is wel onduidelijk of zij voldoende extra financiële middelen krijgen.”

Het PBL adviseert de regering in te zetten op een kostendaling, op het extra belasten van gas en leningen met langere looptijden, maar niet op meer subsidies.

Nieuwbouw

Pas in 2022 is alle nieuwbouw aardgasvrij, valt verder uit het rapport op te maken. Dat heeft te maken met de tijd die er tussen vergunningverlening en oplevering zit, schrijven de opstellers van het onderzoek. Omgerekend betekent dit dat er tot 2030 ongeveer 110.000 nieuwbouwwoningen minder aardgasvrij zijn, dan aanvankelijk werd aangenomen.

Investeringen

De investeringen die gepaard gaan met het Klimaatakkoord kunnen oplopen tot maximaal 17,4 miljard euro.

“Het totale pakket aan voorstellen vergt in de gebouwde omgeving 6,8 tot 13,5 miljard euro aan investeringen in de periode tot 2030 naast 0,8 tot 3,9 miljard voor duurzame warmteproductiecapaciteit bij warmtebedrijven en voor verwijdering van aardgasaansluitingen en leidingen”, valt in het rapport van het PBL te lezen.

Dit bericht wordt verder aangevuld.

Meer verhalen over het Klimaatakkoord

Hoogleraar: Klimaatakkoord teveel op bord van bouwers

Bouw poldert zich suf voor Klimaatakkoord

Klimaatakkoord: Dit staat de bouw te wachten

Gratis dossier over Klimaatakkoord 

 

Reageer op dit artikel