nieuws

FNV Bouw gaat op 18 maart staken voor eerlijk pensioen

bouwbreed 3593

FNV Bouw gaat op 18 maart staken voor eerlijk pensioen

FNV Bouw gaat actie voeren voor bevriezing van de AOW-leeftijd en fatsoenlijke pensionering in de bouw. De vakbond roept werknemers op om op 18 maart het werk 24 uur lang neer te leggen.

De acties zijn een vervolg op de mislukte pensioenonderhandelingen in november vorig jaar. Belangrijk twistpunt in dit overleg was de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd.

’45 jaar werk is genoeg’

De vakbond vindt namelijk dat iedereen in de bouw op tijd moet kunnen stoppen met werken en moet kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen na pensionering. 45 jaar werk is volgens de actievoerders lang genoeg.

FNV roept via deze acties- die niet alleen in de bouw plaatsvinden, maar ook in andere sectoren- de politiek op om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar, de fiscale boete op eerder stoppen met werken af te schaffen, de indexatie voor alle generaties te garanderen, een pensioen voor iedereen te regelen, zowel voor werknemers, flexwerkers als zelfstandigen.

‘We zien geen ruimte voor overleg’

“Waarom we actie voeren en niet opnieuw in overleg gaan? Omdat het kabinet is weggelopen uit het eerdere overleg, dus kunnen we niet anders. We willen juist graag weer aan tafel. Met deze stakingen roepen we het kabinet ook op tot nieuwe gesprekken”, zegt Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouw.

Op tien locaties in het land worden op 18 maart actiebijeenkomsten gehouden. FNV roept werknemers op om die dag naar de actielocaties te komen, in plaats van de gaan werken. “Hoeveel mensen er komen, weet ik nog niet, maar we verwachten een flinke opkomst. Steeds meer mensen zien het belang ervan in”, aldus Mud.

Bouwend Nederland: neem acties serieus

Bouwend Nederland laat in een reactie weten dat werkgevers de actie ‘serieus moeten nemen’. “De acties kunnen ook in en om uw bedrijf plaatsvinden. Werknemers in de Bouw & Infra hebben het recht te staken”, schrijft de brancheorganisatie op haar website.

Volgens de organisatie zien werkgevers nog steeds voldoende aanknopingspunten om tot een afronding van het pensioenoverleg te komen, die goed is voor iedereen. “Daarbij staan vijf zaken centraal die overeenkomen met de zorgen van de bonden, zoals meer kans op indexatie, koppeling met levensverwachting, maatwerk om eerder te kunnen stoppen”, laat woordvoerder Richard Massar weten.

Bouwend Nederland hoopt ook dat partijen snel weer om tafel gaan om tot een akkoord te komen.

Reageer op dit artikel