nieuws

‘Bouwdepot nodig voor versterking woningen Groningen’

bouwbreed 736

‘Bouwdepot nodig voor versterking woningen Groningen’

Om de versterkingsopgave in het Groningse aardbevingsgebied echt op gang te brengen, is een bouwdepot nodig. Dat zeiden bouwers en politici tijdens het Cobouw Café donderdagavond in Groningen. “De geldstroom moet bij de particulier terecht komen.”

Het schiet niet op met de versterkingsopgave in Groningen, zoveel mag duidelijk zijn. Tijdens het Cobouw Café in Groningen kwam het dossier uitgebreid aan de orde. Bouwers en politici drongen daarin aan op tempo en concrete oplossingen.

Een daarvan is een bouwdepot, waar bewoners uit kunnen putten, zodat ze zelf een kwaliteitsaannemers kunnen inschakelen. Hoeveel geld er in dat depot moet komen, bleef in het midden.

Fleur Gräper: “We moeten leren van het innovatie-atelier” Foto: Cynthia van Dijke

“Dat bedrag is per woning verschillend”, zei bouwdirecteur Jan Emmo Hut van bouwbedrijf Kooi. “Maar maak een depot waar voldoende in zit, geld is niet het issue zei minister Wiebes onlangs nog.”

Patrick Brouns van het CDA, is het met Hut eens. “Als deze huizen in Amsterdam hadden gestaan had niemand gezegd laten we eerst gaan uitrekenen wat het allemaal kost. Dan was de wereld te klein geweest.”

Ook gedeputeerde Fleur Gräper gelooft ook wel in een depot. Tegelijkertijd is zij ook nog steeds benieuwd naar de afloop van de aanbesteding van dertig kwetsbare woningen in Ten Boer, ondanks de problemen. “We zouden kunnen leren van het hier opgetuigde innovatieatelier voor infrastructuur.”

Patrick Brouns: “Regio moet regie nemen, maar de rekening is niet voor ons” Foto: Cynthia van Dijke

De aanbesteding verloopt niet soepel. Een van de drie bouwers is afgehaakt vanwege een te dichtgetimmerd bestek en te grote risico’s.

Hut vraagt zich af of aanbesteden van de versterkingsopgave in plukjes wel zo verstandig is. Bovendien vindt hij dat bouwers meer duidelijkheid moeten krijgen. “Hebben jullie capaciteit, vragen ze steeds aan ons. Wij draaien het om: wanneer hebben wij zicht op werk? Dan blijft het stil.”

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland waarschuwde dat er lang genoeg is “geouwehoerd”. “De provincie moet de regie nemen.” Verhagen benadrukte ook dat bouwbedrijven niet met zich laten sollen.

Foto: Cynthia van Dijke

“Zij willen niet voor een honderdje het schip in gaan met te risicovolle, te dichtgetimmerde, aardbevingsprojecten. Ik ben geen gekke Henkie, zegt de aannemer dan.”

CDA’er Brouns is het daar wel mee eens, maar dringt ook aan op “on-Nederlandse oplossingen”. “Bij aanbesteden hoeven we niet altijd het netste kindje van de klas te zijn. Hier is on-Nederlands geblunderd.”

Van Wijnen gelooft nog wel in een goede afloop van de aanbesteding van de huizen in Ten Boer. “We zijn nog enthousiast. We doen graag mee, willen laten zien wat we kunnen, maar de procedure moet dat dan ook mogelijk maken. Zoals het nu gaat, is het nog te ingewikkeld. Vooral omdat het Centrum Veilig Wonen er nog tussen zit”, zei een afgevaardigde van Van Wijnen.


Dinsdag Cobouw Café Noord-Holland

Met Bouwend Nederland organiseert Cobouw in de aanloop naar de verkiezingen diverse Cobouw Café’s in het land.  Dinsdag vindt in Haarlem de editie over de bouw in Noord-Holland plaats. U kunt daarbij zijn. Aanmelden kan hier. Meer informatie is hier te vinden.

 


Aanbestedingen in de bouw

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel