nieuws

Bouw krijgt weer vet op de botten na de crisis, maar een speklaag is het nog niet

bouwbreed Premium 454

Bouw krijgt weer vet op de botten na de crisis, maar een speklaag is het nog niet

Bouwbedrijven zijn de laatste jaren steeds solvabeler geworden. Maar aan bedrijven in andere sectoren kunnen ze niet tippen.

De crisis had bij menige bouwer het vet op de botten weggehaald. Nu de bouw al jaren groeit, komen bedrijven er financieel steeds beter voor te staan. Gemiddeld kwam de solvabiliteit eind 2017 uit boven de 30 procent, blijkt uit recent onderzoek van Graydon. Zo stevig hebben bouwers er tijdens de crisis niet voorgestaan. Sinds 2014 is de verhouding eigen vermogen ten opzichte van totaal vermogen met 14 procent verbeterd.

Grote bouwbedrijven financieel steviger dan kleine

Andere sectoren doen het echter veel beter. Een gemiddeld bedrijf noteerde in 2017 een solvabiliteit van 47 procent, dat is 27 procent beter dan 2014. Kanttekening is wel dat de bouw een relatief kapitaalintensieve sector is, waarbij veel vermogen is geïnvesteerd in bijvoorbeeld materieel en grond. De solvabiliteit zal daarom in de bouwsector altijd lager liggen dan elder.

Grote bouwbedrijven zien hun solvabiliteit ook stijgen sinds de crisis. Volgens de laatste Cobouw50-lijst kwam de solvabiliteit van de vijftig grootste vijftig bouwbedrijven van Nederland uit op 41 procent, 7 procent beter dan drie jaar daarvoor.

Ondanks de verbeterde solvabiliteit, wordt de bouw wordt bij kredietspecialist Graydon als risicovolle sector gezien. Dat betekent dat het risico op wanbetaling relatief groot is. Slechts een beperkte groep bedrijven (zie afbeelding) heeft een AAA-rating, terwijl het sein rood bij een veel grotere groep aan staat.

Zuid-Hollandse bouwers groeien hardst

In het westen profiteren bouwers het meest van de aantrekkende vraag. In Zuid-Holland groeien bedrijven het hardst.

In het westen groeien bouwbedrijven snel. Bron: Graydon

Reageer op dit artikel