nieuws

Ballast Nedam boekt na zeven jaar eindelijk weer winst

bouwbreed Premium 4727

Ballast Nedam boekt na zeven jaar eindelijk weer winst

Het dal was diep, maar Ballast Nedam is er uit. Na zes jaren met mega-verliezen bleef er in 2018 voor het bouwconcern uit Nieuwegein onderaan de streep 12,3 miljoen euro winst over.

“Aanzienlijk hoger dan we hadden verwacht”, zegt Cenk Düzyol, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam. De omzet bleef steken op 740 miljoen euro. Het bedrijf uit Nieuwegein verwacht dat de omzet in 2019 met ruim 15 procent zal toenemen. Er ligt veel werk op de plank: de orderportefeuille explodeerde naar 1,6 miljard euro (2017: 624 miljoen euro).

Düzyol is verheugd: “Onze orderportefeuille is in jaren niet zo groot geweest. Naast de grootte is ook de kwaliteit aanmerkelijk verbeterd. We hebben verschillende solide en interessante nieuwe projecten verworven. Onze orderportefeuille laat hierdoor een hoger percentage projecten zien met gezondere winst- en risicomarges.”

Ballast Nedam heeft kritiek op Rijkswaterstaat

Volgens Düzyol heeft het winnen van “hoogwaardige, interessante en innovatieve projecten” een “positieve invloed op de motivatie” van onze werknemers.

Het orderboek groeide ondanks een selectiever aanbestedingsbeleid. Düzyol uitte in Cobouw begin dit jaar kritiek op het aanbestedingsbeleid van Rijkswaterstaat om te veel projectrisico’s bij bouwers te leggen. Eind vorige week bleek dat Ballast Nedam samen met Fluor uit de lopende tender voor SAA5, de A9 Badhoevedorp Holendrecht, is gestapt.

1.000 woningen zonder gasaansluiting verkocht

In de woningbouw groeit Ballast Nedam ook behoorlijk. De woningenportefeuille werd vergroot naar circa 8.000 woningen, waarvan 2.600 woningen (1.300 daarvan vormen Ballast Nedam’s aandeel in de joint venture) deel uitmaken van het Cartesiusdriehoek project in Utrecht. Afgelopen jaar verkocht Ballast Nedam duizend woningen zonder gasaansluiting.

De solvabiliteit groeide van naar 11,1 procent (2017: 2,9 procent). Daarmee zou Ballast Nedam in 2017 nog steeds onderaan de Cobouw50, lijst van de grootste vijftig bouwers terechtkomen. Maar wie de geschiedenis de afgelopen jaren van het noodlijdende bouwconcern heeft gevolgd, zal dit een behoorlijk resultaat vinden. De verbeterde solvabiliteit is mede het gevolg van een financiële injectie van 45 miljoen euro vorig jaar van Erman Ilicak, de Turkse eigenaar van Ballast Nedam.

Ilicak is de bank van Ballast Nedam

Ilicak redde Ballast Nedam in 2015 van een wisse dood. De solvabiliteit was onder nul beland. De banken wilden geen geld meer in het bedrijf steken en de bouwer koerste, ook na de overname, op een faillissement af. “Ik functioneerde als bank, soms kwamen de garanties uit Turkije. Om Ballast draaiende te houden”, zei de topman van moederbedrijf Rönesans in een interview met Cobouw begin 2017.

Ballast Nedam-topman Cenk Düzyol blaakt van zelfvertrouwen

Ballast Nedam-topman Cenk Düzyol blaakt van zelfvertrouwen

Reageer op dit artikel