nieuws

Volkerwessels behaalt iets minder winst maar heeft wel het dikste orderboek ooit

bouwbreed Premium 1686

Volkerwessels behaalt iets minder winst maar heeft wel het dikste orderboek ooit

VolkerWessels heeft zijn nettowinst met 2 procent zien dalen naar 137 miljoen euro. De omzet groeide met 3,7 procent naar 5,9 miljard euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdagmorgen publiceerde. Het orderboek groeide naar 8,9 miljard, 10 procent meer dan een jaar eerder. Zo dik was de stapel werkopdrachten nog nooit. “We zijn zeer tevreden over de cijfers”, zegt bestuursvoorzitter Jan de Ruiter.

De Nederlandse markt had een forse bijdrage in het vergroten van de werkvoorraad. Het orderboek voor vastgoed en bouw groeide met 35 procent naar 3,5 miljard euro.

Dat de nettowinst kromp heeft te maken met verliesvoorzieningen op de Zeesluis IJmuiden. VolkerWessels moest vorig jaar 39 miljoen euro opzij leggen. In totaal is de voorziening op het project namens VolkerWessels 107 miljoen euro. De nettowinstmarge komt daardoor uit op 2,3 procent.

98 miljoen euro verlies op Zeesluis IJmuiden uit eigen zak betaald

De problemen met de Zeesluis hebben ook zijn weerslag op de kaspositie van het bouwconcern. Eind 2018 moest VolkerWessels 98 miljoen euro aan werkkapitaal in het project stoppen. Daarmee was het projectverlies dat op conto van VolkerWessels komt bijna volledig gefinancierd. Bouwpartners BAM en VolkerWessels hebben deze maand overeenstemming bereikt met het bankconsortium over een kredietfaciliteit.

Opvallend is dat VolkerWessels de woningverkoop zag kelderen. Werden in 2017 nog 3.083 woningen verkocht, in 2018 bleef het aantal steken op 2.140. Het bouwconcern geeft als oorzaak dat een aantal projecten met beleggers in de maak zijn en in 2018 nog niet afgerond waren. Ook is er volgens het bedrijf sprake van vertraging bij het verlenen van vergunningen.

VolkerWessels verwacht dat de bouwkosten dit jaar door blijven stijgen. De ontwikkeling van de kosten van bouwmaterialen zal wel stabiliseren.

Reageer op dit artikel