nieuws

Video: Villa 650 ton ‘rijdt’ naar nieuwe locatie

bouwbreed Premium 2270

Video: Villa 650 ton ‘rijdt’ naar nieuwe locatie

Een bijzondere verplaatsing was vrijdagochtend te aanschouwen in Alphen aan den Rijn. Midden in een woonwijk ging een villa van 650 ton van de ene naar de andere locatie.

Met de borden en kopjes gewoon nog in de kastjes, ‘reed’ de 2-onder-1-kap woning aan de Prins Hendrikstraat vrijdag soepeltjes naar zijn plek, 60 meter verderop in dezelfde straat. Een flinke operatie die je niet elke dag ziet. En dus was de straat- en de pers- uitgelopen om het enorme huis te bekijken.

Met weinig bewegingsruimte

Zelfs voor aannemer P. van ’t Wout vijzel – en funderingstechnieken, die wel vaker objecten verplaatst, was het een spannend en bijzonder klusje, omdat de verplaatsing midden in een woonwijk moest gebeuren. Hierdoor is de bewegingsruimte zeer beperkt.

De maanden daarvoor had P. van ’t Wout niet voor niets al enorm werk geleverd om de operatie goed te laten verlopen. De bakstenen kolos was al opgevijzeld op de oude locatie en op een speciale SPMT transportwagens klaargezet.

De verplaatsing kon op veel belangstelling rekenen.

Vijzels

Vanochtend om 9.00 uur kon het verplaatsen echt beginnen. Dit duurde slechts een half uurtje en is volgens de aannemer voorspoedig verlopen. Daarna moest de woning op de nieuwe locatie op vijzels worden geplaatst, die op een nieuwe kelderbak staan. Toen de vijzels de woning hadden overgenomen werden de SPMT wagens onder het pand vandaan gemanoeuvreerd.

Teveel bouwafval bij sloop

De eigenaren van de woning wilden graag in hun huis blijven wonen, zolang er op de huidige locatie nog geen nieuwbouw is gerealiseerd. Maar ze wilden wél graag een aangepaste woning en een grote kelderruimte en dus besloten ze het pand te verplaatsen.

De bestaande woning slopen zou bovendien een kapitaalvernietiging te weeg brengen, en er zou 650 ton bouw-en sloopafval geproduceerd worden. Deze punten hebben zwaar mee gewogen in het besluit van de opdrachtgever om de woning te verplaatsen.

Zie hier de video:

 

Reageer op dit artikel