nieuws

Britse ‘paus van het mooie bouwen’ schopt direct flink heibel

bouwbreed 786

Britse ‘paus van het mooie bouwen’ schopt direct flink heibel

De brand in de Londense Grenfell tower, die 72 mensen het leven kostte, zou nooit hebben plaatsgevonden als de woontoren destijds ‘mooi’ was gebouwd. Dat zegt de voorzitter van de Britse regeringscommissie Building Better Building Beautiful.

Sir Roger Scruton, voorzitter van de net ingestelde commissie deed zijn boude uitspraak tijdens een debat over schoonheid en architectuur op een Londense kunstacademie.  Als de Grenfell toren in de jaren ’60 gewoon mooi was gebouwd en er niet, zoals zovaak gebeurde bij naoorlogse woningbouw,  maar wat beton was neergeplempt, had hij volgens Scruton ook nooit opnieuw bekleed hoeven te worden. Daarbij verwees hij naar de onderzoeken die inmiddels hebben uitgewezen dat de nieuwe gevelbekleding met hardschuim isolatie en een luchtspouw die voor een schoorsteeneffect zorgde, sterk had bijgedragen aan de snelle verspreiding van het vuur.  De oorspronkelijk brandcompartimentering tussen de appartementen werd daardoor doorbroken wat de brandoverslag langs de gevel heel makkelijk maakte.

De modernistische bouwers krijgen van Scruton de schuld van het Grenfell drama

Met zijn redenering schuift Scruton de schuld voor het drama dat aan 72 bewoners het leven kostte, in de schoenen van de modernistische architecten en bouwers die na de tweede wereldoorlog de dienst uitmaakten. Dat is tegen het zere been van veel bouwers. Helemaal onverwachts zullen de uitspraken van de filosoof en schrijver misschien niet komen. Scruton, van jaargang 1944, trekt al zijn hele carrière fel van leer tegen de modernistische architectuur en de verwaarlozing van het ambacht en het detail die dat volgens hem met zich meebracht.  Hij vindt onder andere de Britse kroonprins Charles aan zijn zijde die ook regelmatig overhoop ligt met architectenorganisaties en een sterke voorkeur aan de dag legt voor nostalgische woningbouw.

Niet langer meer filosoof langs de zijlijn, maar voorzitter van een staatsschoonheidscommissie

Groot verschil met eerdere uitspraken is dat Scruton die nu niet meer deed als intellectueel vanaf de zijlijn. Inmiddels is hij voorzitter van een heuse staatscommissie die de schoonheid in de architectuur en gebouwde omgeving moet bevorderen. De commissie Building Better Building Beautiful is vanaf het begin omstreden en wordt door veel Britse architecten argwanend bekeken. Veel bouwers maken zich meer zorgen over Scrutons commissie met zijn onduidelijke opdracht dan over de naderende Brexit. Eind van het jaar moeten Scruton en zijn vier mede commissieleden  hun agenda presenteren aan de minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.

sir Roger Scruton, voorzitter van de wonderlijke staatscommissie Building Better Building Beautiful.

Reageer op dit artikel