nieuws

Bouwleveranciers doen afstand van circulaire ambities kabinet: ‘Vijftig procent minder primaire grondstoffen? Nooit beloofd’

bouwbreed Premium 2160

Bouwleveranciers doen afstand van circulaire ambities kabinet: ‘Vijftig procent minder primaire grondstoffen? Nooit beloofd’

Het kabinet wekt ten onrechte de indruk dat leveranciers van bouwmaterialen de helft minder maagdelijke grondstoffen gebruiken in 2030. Dat stelt Niels Ruijter, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB). “We moeten dit dossier duurzaam en integraal benaderen.”

De ministerraad stemde begin deze maand in met het uitvoeringsprogramma circulaire economie. Het NVTB ontdekte een fout. Er staat namelijk dat het kabinet samen met maatschappelijke partners in 2030 een doel wil realiseren van 50 procent minder gebruik van primaire grondstoffen in 2030.

“Wij hebben dat nooit onderschreven”, reageert Niels Ruijter, directeur van het verbond van toeleveranciers in de bouw.

Het NVTB zegt verstandig omgaan met grondstoffen toe te juichen, maar meent dat de reductie van primaire grondstoffen in absolute percentages “niet dienstbaar is aan de duurzaamheidsdoelen, daar noch de milieu impact van bepaalde ruimschoots in de natuur voorkomende primaire materialen hier aanleiding toe geeft.”

Raadsel

Soms zijn alternatieve voor maagdelijke grondstoffen ook niet voorhanden, stelt het NVTB. Hoe de fout erin heeft kunnen sluipen, is voor Ruijter een raadsel.

“Misschien dat het kabinet verschillende agenda’s en programma’s bij elkaar op heeft geteld. Maar deze ambitie zit niet in het Grondstoffenakkoord dat wij ondertekenden, maar ook niet in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.”

De belangenbehartiger van bouwleveranciers vindt dat het kabinet het systeem van de Nationale Milieudatabase, de Milieuprestatieberekening voor Gebouwen de lca-systematiek moet volgen. “Daarmee kun je milieubelasting van een bouwwerk namelijk integraal berekenen. Dat is wat je wilt.”

Milieuprestatie-eisen voor gebouwen gelden sinds vorig jaar. “Of het werkt? Op papier wel, in de praktijk nog niet.”

Ruijter besluit te zeggen dat recycling en zuinig omgaan met grondstoffen wel belangrijk is. “Maar per grondstof moet je in de lca bepalen hoe dat tot uitdrukking komt.”

Reageer op dit artikel