nieuws

Beng betekent zeker niet dat glas uit gevels verdwijnt

bouwbreed 1188

Beng betekent zeker niet dat glas uit gevels verdwijnt

Nu de Beng-eisen steeds duidelijker worden, wordt ook duidelijker dat er nog best flinke glaspartijen mogelijk zijn in huizen en utiliteitsgebouwen. Daarmee neemt Paul van Bergen, directeur van DGMR de angst van veel adviseurs en producenten weg.

Van Bergen sprak tijdens een sessie gewijd aan daglicht en architectuur binnen het programma R&D dat plaats vindt tijdens de Bouwbeurs. Dinsdag is er net meer duidelijk geworden over de Beng – eisen die vanaf 1 januari van kracht worden. Bergen doorzag de consequenties direct scherp.

De bouwfysicus wiens naam verbonden is aan projecten als Rijnstraat 8, het Nioo gebouw en ASR, verwacht niet dat er vanaf januari direct compleet anders gebouwd moet gaan worden. Niet in de utiliteitsbouw en ook niet in de woningbouw. In eerste instantie zijn de eisen volgens Van Bergen vergelijkbaar met die van de epc-berekening die nu gelden en kunnen dus min of meer dezelfde soort gebouwen worden ontworpen en neergezet.  Met dezelfde gevelopeningen en dezelfde isolatiepakketten. De Beng regelgeving geeft wel weer handvatten om de eisen in de loop der jaren aan te scherpen, waardoor langzaam maar zeker steeds duurzamere gebouwen ontstaan. “Als we willen ook gebouwen die dubbel of driedubbel zoveel energie opwekken, als ze verbruiken.  Maar of we daar naartoe moeten, daar is de discussie volop gaande. Zoals bekend vinden sommige gemeenten de eisen uit de huidige Beng veel te mager. 40% van de energie zelf opwekken volstaat nu.”

Wat de directeur van DGMR een grote winst vindt is dat de Beng-eisen de aandacht terugbrengen voor de bouwkundige kant. “De afgelopen vijftien jaar veranderden vooral de installaties in woningen en kantoren ingrijpend. De grootste innovaties werden daar geboekt en de gebouwschil is al die tijd een beetje verwaarloosd. Als je alleen naar de schil kijkt (Beng 1), dan zetten we al vijftien jaar dezelfde gebouwen neer. De eis die vanaf 1 januari gaat gelden is 70 kW/m2/jaar is misschien niet meteen een stimulans om anders te gaan bouwen, maar dat zal daarna snel veranderen.”

Wel met de juiste argumenten aankomen als je glas gebruikt

Van Bergens eigen paradepaardje daarbij is, zoals architecten en aannemers die met hem gewerkt hebben wel weten, dat je glas vooral op de juiste manier toe moet passen. Vooral bovenin is het effectief en zorgt het ervoor dat licht diep de ruimten binnendringt. “Niet dat ik tegen glazen gevels ben, maar je moet ze wel met de juiste argumenten toepassen: architectonische argumenten, transparantie, orientatie enzovoorts. Niet omdat ze zoveel daglicht naar binnen brengen want dat valt nog best tegen. We hebben veel geleerd de afgelopen jaren. Weten dat lichtplanken die tien jaar geleden populair waren bij ontwerpers, niet werken. Die reflecteren het licht niet dieper het gebouw in, zoals altijd werd beweerd.  Een strookje van 90 centimeter hoog in wand is voor daglicht in gebouwen voldoende. Dan heb je geen last van verblinding, en creeer je ook niet teveel contrast  wat vermoeiend is voor de ogen. Er kunnen hele goede argumenten zijn om veel meer glas toe te passen. Maar dan moet je die wel noemen en niet met schijnargumenten op de proppen komen.”

Reageer op dit artikel