nieuws

‘Veiligheidsbaas moet aantal bouwdoden verminderen’

bouwbreed 1613

‘Veiligheidsbaas moet aantal bouwdoden verminderen’

Het aantal bouwdoden kan alleen omlaag als er op elke bouwplaats iemand komt die de veiligheid van bouwvakkers bewaakt. Dat zegt FNV-bestuurder Hans Crombeen in reactie op de plannen van minister Ollongren en mede naar aanleiding van het dodelijke ongeval van vorige week op een project van Dura Vermeer.

Minister Ollongren kondigde in 2018 de komst van een verplichte veiligheidsregisseur aan op bouwplaatsen. Aanleiding was een aantal adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Hans Crombeen van de FNV juicht de komst van zo’n veiligheidsbaas toe, maar vreest dat die nieuwe autoriteit alleen de constructieve veiligheid gaat waarborgen. Geen strak plan, vindt hij.

“Zo’n veiligheidsbaas moet juist ook oog hebben voor arboveiligheid. Hoe ik dat voor me zie? Maak een persoon verantwoordelijk voor het naleven van alle veiligheidsvoorschriften. Het maakt een bouwvakker niet uit of hij betonnen wand op zich kreeg door een constructieve fout of doordat die uit een kraan viel.”

‘Vreemde gewaarwording’

Crombeen merkt al langer dat de aandacht in de sector en in politiek Den Haag vooral uitgaat naar de bouwkwaliteit en het voorkomen van slechte constructies.

“Ook tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, vlak voor de kerst, focuste iedereen zich op het waarborgen van vooral de constructieve veiligheid. Prima, maar over de twintig doden in 2017 hoorde je niemand. Een vreemde gewaarwording”, aldus de FNV-bestuurder.

De FNV’er noemt het “van de zotte” dat na een bouwongeval volstrekt onduidelijk is, wie waar precies verantwoordelijk voor is. “Als je dat achteraf al niet weet. Hoe weet je dan vooraf wie de veiligheidsmaatregelen moet nemen?”

Wet kwaliteitsborging

Over de wet kwaliteitsborging van het bouwen is de FNV ’er, ondanks wat meer enthousiasme bij gemeenten en een bestuursakkoord dat in aantocht is, nog altijd niet te spreken.

“Als het voorstel blijft zoals het was, vinden wij het een slecht idee. Bouwkwaliteit is gebaat bij controle door gemeenten en gaat ook de mensen op de bouwplaats aan. Als er een garage instort, kan dat zomaar het leven van bouwvakkers kosten. Dat dat in Eindhoven niet gebeurde, is ook maar gewoon toevallig.”

Crombeen vindt verder dat veiligheid buiten aanbestedingen moet worden gehouden, zodat marktpartijen daar niet op kunnen concurreren.

Wanneer de door de minister aangekondigde veiligheidsbaas zijn intrede doet, is onduidelijk.

Reageer op dit artikel