nieuws

Tien dagen printen dan is de ruwbouw van de Vergaderfabriek klaar

bouwbreed 728

Tien dagen printen dan is de ruwbouw van de Vergaderfabriek klaar

Woensdag begint de robot van Cybe met het printen van een nieuw paviljoen van de Vergaderfabriek in Teuge. De ruwbouw moet in uiterlijk tien dagen klaar zijn.

De plannen voor een 3D geprint paviljoen zijn al weer bijna drie jaar oud. Telkens was de verwachting dat de printer over een paar maanden van start kon en er dan in een paar weken tijd een compleet vergadergebouw zou staan. Maar niet alleen de techniek van het betonprinten stond nog in de kinderschoenen en moest worden doorontwikkeld. Het experimentele bouwwerk moest ook nog door de bouwregels worden geloodst zodat het veilig gebruikt kan worden.

Bij TNO kregen ze het proefpaneel met geen mogelijkheid stuk

Twee weken terug werd de laatste horde genomen. Bij een belastingproef in het laboratorium  van TNO bleek een proefpaneel twee keer sterker dan gedacht. De onderzoekers kregen het paneel met geen mogelijkheid stuk.

Woensdag kan de printer van Cybe daarom echt aan de slag. Leerlingen van een basisschool in de buurt plaatsen ’s ochtends een tijdcapsule in het eerste gerealiseerde stuk muur. Daarna gaat de printer op volle kracht verder.

Een tent beschermt de robot tegen weersinvloeden

Cybe verwacht in een dag of zeven klaar te zijn, maar geeft voor de zekerheid een bouwtijd op van van tien dagen. Dat geeft ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen. Een tent beschermt de robot tegen weersinvloeden.

 

 

De robot werkt in het midden van het gekromde gebouw dat een vloeroppervlak krijgt van 100 vierkante meter en vergaderplek moet bieden aan zo’n 25 mensen. Als het printwerk klaar is rolt de printer op zijn rupsbanden naar buiten door een raamopening. Dat is het moment dat de afbouw van start kan. Het dak bestaat uit een prefab houtconstructie. Gekromde ruiten garanderen ongehinderde blik op de landelijke omgeving. De wanden met de karakteristieke printlaagjes worden aan de binnenkant gladgestreken door stukadoors. Vooral aan de buitenkant zal dus de bijzondere totstandkoming van het paviljoen zichtbaar blijven.

Geurmachines versterken de beleving binnen

Binnenin is alles gericht op een optimale beleving voor de gebruikers. Op de gekromde wanden vinden projecties plaats die de sfeer oproepen die past bij de aard van de bijeenkomst. Dat wordt versterkt door geuren die worden verspreid. Zo kunnen straks  zee-, bos, stads- en een hele reeks andere landschappen worden opgeroepen. “Heel indringend”, volgens de voorlichter van de Vergaderfabriek.

Het bijzondere 3D geprinte gebouw naar ontwerp van The Form Foundation moet eind maart al  worden geopend. Via de site van de Vergaderfabriek kan de accomodatie nu al worden gereserveerd.

 

Reageer op dit artikel