nieuws

Techniek Nederland (Uneto-VNI) wil milieubeweging en FNV terug aan de klimaattafel

bouwbreed 439

Techniek Nederland (Uneto-VNI) wil milieubeweging en FNV terug aan de klimaattafel

Techniek Nederland (de nieuwe naam van Uneto-VNI) wil bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord een centrale rol spelen. Voorzitter Doekle Terpstra roept daarom de milieubeweging en FNV op om terug te keren aan de klimaattafel.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “We gaan gebouwen en woningen in ons land CO2-neutraal maken, een operatie waar we tot 2050 de tijd voor nemen. Dat is realistisch en haalbaar, maar dan moeten we nu wel in actie komen. De eerste mijlpaal is een CO2-reductie van 49 procent, de doelstelling voor 2030. Het is belangrijk dat de natuur- en milieuorganisaties én de FNV weer aan de klimaattafel komen. Als ook zij verantwoordelijkheid nemen en een actieve rol gaan spelen, zorgt dat voor meer draagvlak. Zo vergroten we de kans om de doelstellingen te realiseren.”

De sector behoort tot de snelst groeiende bedrijfstakken in ons land en is nu al goed voor zo’n 150.000 arbeidsplaatsen en groeit binnen afzienbare tijd door naar 200.000 werknemers

Het gaat overigens goed met de technieksector, laat Terpstra weten. De sector behoort tot de snelst groeiende bedrijfstakken in ons land en is nu al goed voor zo’n 150.000 arbeidsplaatsen en groeit binnen afzienbare tijd door naar 200.000 werknemers. Het productievolume zal ook toenemen van 21 miljard euro in 2019 tot 23 miljard euro in 2023.

Terpstra: ‘We hebben álle opties nodig om onze woningen en gebouwen te verduurzamen’

Terpstra herhaalt wat hij eerder ook al zei: “Het is glashelder dat de energietransitie zonder techniek geen kans van slagen heeft. Techniek Nederland is ambitieus, maar ook realistisch. Het is niet zo dat we de cv-ketel en het gasleidingnetwerk al kunnen afschrijven. Integendeel; we hebben álle opties nodig om onze woningen en gebouwen te verduurzamen. Daar passen ook technieken in die nu nog volop in ontwikkeling zijn, zoals duurzaam gas en waterstofgas. Ons uitgangspunt is dat we burgers niet onnodig op kosten jagen én het bedrijfsleven concurrerend houden.”

‘Uitgangspunt is dat we burgers niet onnodig op kosten jagen én het bedrijfsleven concurrerend houden’

Techniek Nederland kent nu zo’n 5.000 leden. Vanmiddag geeft vicevoorzitter Claudia Reiner op Rotterdam CS het officiële startsein voor de nieuwe naam van de vereniging. Met een druk op de knop onthult zij op een groot scherm het logo van Techniek Nederland.

Reageer op dit artikel