nieuws

Scherper toezicht op aardwarmte: ‘Sla geothermieput niet direct naast woonwijk’

bouwbreed Premium 804

Scherper toezicht op aardwarmte: ‘Sla geothermieput niet direct naast woonwijk’

Het gebruik van aardwarmte gaat komende jaren vertienvoudigen waardoor extra risico op ondergrondse lekkage ontstaat. Het Staatstoezicht op de Mijnen kondigt daarom meer controles aan en gaat strengere eisen formuleren waaraan geothermieputten moeten voldoen.

Bij geothermie wordt met metalen buizen warm water opgepompt dat zich diep in de bodem bevindt. Maar omdat het water zout is, hebben veel buizen last van corrosie met lekkage tot gevolg. Het zoute water kan daardoor in de ondiepe bodem terechtkomen.

Aardwarmte al op 23 locaties

In Nederland wordt momenteel op 23 locaties op deze manier warm water opgepompt en op al deze plekken is er sprake van lekkage. Hiertegen worden wel maatregelen genomen en daardoor kan verontreiniging voorkomen worden. Maar deze zijn volgens de toezichthouder niet duurzaam genoeg en daarom zijn extra maatregelen nodig.  In het Klimaatakkoord wordt nog eens een  vertienvoudiging voorspeld in de komende 12 jaar.

Betere putten nodig

“Geothermie zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in onze energievoorziening. Dan is het van belang dat het veilig gebeurt. Alle geothermisten in Nederland hebben te maken met corrosie van de put door het oppompen van het zoute water uit de ondergrond. In sommige gevallen is de put zelfs stilgelegd om lekkage naar de omgeving te voorkomen. Dit probleem moet duurzaam opgelost worden door een kwalitatief betere put. Daar gaan wij komend jaar na overleg met de sector eisen voor opstellen”, licht Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van SodM in een verklaring toe.

Geen putten in aardbevingsgebied

De toezichthouder adviseert terughoudend te zijn met geothermie in de buurt van seismisch actieve breuken in de diepe ondergrond vanwege het risico op het veroorzaken van aardbevingen. Dit najaar werd bij Venlo een aardwarmte project stilgelegd na een kleine beving. Bij het  aardwarmteproject van Californië Lipzig Gielen in Grubbenvorst werd eind augustus een beving gemeten met een grondsnelheid (PGV) van 0.03 mm/s. Het Staatstoezicht heeft in overleg het project stilgelegd en wil nu eerst de uitkomsten van lopende onderzoeken afwachten.

Ten tweede is het goed als gemeentes rekening houden met de plek waarop zij geothermie toestaan. Geothermie moet weliswaar bij uitstek in de buurt van afnemers plaatsvinden in verband met de transport van de warmte, maar dat betekent niet dat installaties pal naast woonwijken hoeven te komen. Bij onderhoud of het weghalen van de put aan het einde van de levensduur moet er namelijk weer een boortoren op passen, zonder overlast voor de directe omgeving.

 

Reageer op dit artikel