nieuws

Maaiveld | Frans Versteeg bakt de bollenvloeren in zijn keuken ‘au bain-marie’

bouwbreed 680

Maaiveld | Frans Versteeg bakt de bollenvloeren in zijn keuken ‘au bain-marie’
foto: Guido Benschop

In zijn keuken thuis verwarmde Frans Versteeg au bain-marie een geïmproviseerd stukje bollenvloer om te kijken wat nu de invloed is van uitzettend kunststof. De proef die het Rijksvastgoedbedrijf binnenkort start in Lelystad is volgens de gedreven ingenieur een uitgelezen mogelijkheid om het effect goed te onderzoeken.

Het laat u maar niet los hè, het idee dat het uitzettende kunststof de oorzaak zou zijn geweest van de instorting in Eindoven?
“Ik heb gezegd wat ik noodzakelijk vond, dus in die zin is het over. Ik heb mijn burgerplicht gedaan.”

Maar niemand die er vervolgens iets mee deed.
“Dat steekt wel. Een student van de TU Delft bevestigde in een simulatie mijn bevindingen. Dat schreeuwde om nader onderzoek. Maar niemand die die handschoen tot nu toe oppikt .”

En de OVV negeerde uw waarschuwing ook.
“Ze kwamen met louter oude argumenten. Verwezen naar oude brandrapporten die ik ook allang ken maar die niet ter zake doen.”

Dus bent u maar aan het kokkerellen geslagen?
“Ik heb thuis bij koud weer wat beton gemengd, en er een paar scherven door gemengd van de bollen die ik nog had.”

Vuurtje eronder en kijken wat er gebeurt?
“Ik heb hem au bain-marie op de inductiekookplaat gelegd, zodat de warmte zich geleidelijk verspreidt.”

En?
“Het scheurde compleet. Precies op de vlakken van de scherven van de bollen van hdpe”.

Het ongebonden water zette natuurlijk uit en drukte het beton kapot. Net als bij tunnelbranden.
“Zulke hoge temperaturen en dampspanningen haal ik bij lange na niet in mijn keuken. Au bain-marie kom je nooit hoger dan 100 graden.”

Dus?
“Het gaat me echt om de invloed van het uitzettende kunststof. Een materiaal waar de bouwwereld geen ervaring mee heeft en het gedrag niet van kent.”

Ze halen de schouders erbij op
“Ze denken dat het piepschuim is of een boterhamzakje dat beetje verdampt als het warm wordt. Maar sommige kunststoffen zetten juist uit als ze overgaan van vast naar vloeibaar en oefenen grote druk uit waar beton helemaal niet op berekend is.”

Dat geklungel in de keuken is ook niet heel overtuigend
“Dit was een heel bescheiden proefje. Ik heb nog een grotere proef op stapel staan met een emmer met hetzelfde mengsel.”

Maar toch….
“Een echt wetenschappelijk opgezet experiment is natuurlijk altijd beter. Dat zou mooi kunnen worden ingepast in de proef die het Rijksvastgoedbedrijf binnenkort start in een leegstaand pand in Lelystad.”

Die willen het pand versterken, niet slopen.
“Natuurlijk, maar ik vermoed dat bij de herstelmethodes helemaal ook geen rekening is gehouden met het bijzondere gedrag van kunststof. Het is een collectieve blinde vlek.  Ik vrees dat de brandveiligheid van die vloeren versterkt met rab-ankers en bollenankers niet best is. Maar daar denkt niemand aan.”

Heeft u niet nog een paar bollen voor het Rijksvastgoedbedrijf?
“Ik heb nog een halve bol over van de exemplaren die ik ooit heb gekregen van de sloper van de parkeergarage in Eindhoven. Maar volgens mij zit dat pand in Lelystad vol met bollen. Dat is nou juist het probleem. “

Reageer op dit artikel