nieuws

BAM en Beamix brengen 3D-betonprinten in hogere versnelling met nieuwe fabriek

bouwbreed 2618

BAM en Beamix  brengen 3D-betonprinten in hogere versnelling met nieuwe fabriek

Een printrobot op rails met vier printbedden langszij. Daarmee willen BAM Infra en mortelleverancier Weber Beamix een enorme impuls geven aan het printen van betonconstructies.

De twee bedrijven nemen dinsdag een printfaciliteit in Eindhoven in gebruik. Op de vier printbedden kunnen parallel of kort na elkaar werkstukken worden geprint. Net wat het handigst uitkomt, afhankelijk van ontwerp, gedrag van de mortel en de gewenste eindsterkte. De kunst is volgens Marco Vonk van Weber Beamix om de betonmortel zo gelijkmatig uit de spuitkop te laten stromen. “In de meeste gevallen zal het het handigst zijn om eerst een werk af te maken voordat de robot naar een ander printbed rijdt om daar aan de slag te gaan. Maar dat is niet anders dan bij bijvoorbeeld lasersnijden. Je wilt de installatie zoveel mogelijk laten doen waar hij goed in is. Dat bepaalt uiteindelijk hoe efficiënt je de techniek kunt inzetten en hoe succesvol die wordt. Het heeft geen zin de robot nodeloos tussen de verschillende printbedden te laten manoeuvreren.”

Rol wapeningsdraad loopt mee bij de printkop

BAM Infra en Weber Beamix realiseerden eerder samen de veelbesproken 3D-geprinte fietsbrug bij Gemert; een wereldprimeur. Die kwam tot stand op de bekende betonprinter van de TU Eindhoven. Die XYZ-printer is nadrukkelijk bedoeld voor onderzoeksdoeleinden om de mogelijkheden van de techniek te onderzoeken. Voor grootschalige productie is hij niet bestemd. Hoogleraar Theo Salet gaf eerder al aan blij te zijn dat de markt dit signaal nu ook oppikt en zelf printers aanschaft en ontwikkelt. Want er kloppen veel te veel partijen bij de TU aan met de vraag of ze niet even iets willen printen of uitproberen. BAM en Beamix hebben een robot aangeschaft van fabrikant ABB, die veel wordt toegepast in de auto-industrie. Hij is een slag groter dan de robots waarover andere betonprintbedrijven beschikken. Dat maakt grotere werkstukken mogelijk. Bovendien loopt er een rol staaldraad mee bij de printkop. Die kan elke betonlaag voorzien van de benodigde wapening.

De printer zal hoogstwaarschijnlijk ook de eerste woning van het project Milestone gaan realiseren. Dat is een wijkje van vijf 3D-geprinte woningen in de Eindhovense wijk Meerhoven. Elke woning is weer wat complexer dan zijn voorganger. De eerste is gelijkvloers, de laatste telt drie bouwlagen, uitkragende balkons en andere complexe details, waarvan de initiatiefnemers nu nog niet weten of ze die wel kunnen realiseren met de printtechniek. De woningen moeten zo snel mogelijk bewoond worden. Niet op proef, een week of een maand, maar permanent. Dat moet nuttige kennis opleveren over al die andere niet-technische aspecten van het printen van woningen, zoals het comfort, beleving, levensduur en in hoeverre constructies voldoen aan wetgeving en bouwbesluit. De ambitie is om de laatste woning met een printer op locatie te printen.

Bij Milestone treedt overigens niet BAM op als hoofdaannemer, maar Van Wijnen. Maar volgens woordvoerder Bert Ooms van BAM Infra is dat geen bezwaar. “We zijn als infradivisie van BAM in dit project gestapt en niet met onze woningbouwdivisie. Het initiatief komt nu eenmaal voort uit die opvallende geprinte brug die inmiddels zo’n anderhalf jaar over de Peelse loop bij Gemert ligt. Hoe revolutionair dat project toen ook was….. vergeleken met wat we nu kunnen met deze robot lijkt het wel of we toen wat aan het knutselen waren. De ontwikkelingen gaan snel.”

Vier fietsbruggen voor Noord-Holland

De printer gaat de komende tijd aan de slag met de segmenten voor vier fietsbruggen voor de provincie Noord-Holland. Ook voor daarna zitten er volgens Ooms al heel wat projecten in de pijplijn, maar totdat de financiering definitief rond is en de laatste handtekeningen zijn geplaatst, kan hij daarover niets zeggen.

Reageer op dit artikel