nieuws

Rotterdam twijfelt over brandveiligheid van gevels van acht hoge gebouwen

bouwbreed 1031

Rotterdam twijfelt over brandveiligheid van gevels van acht hoge gebouwen
Na uren branden zijn nog steeds stukken gele pir te zien

Acht hoge gebouwen in Rotterdam hebben mogelijk een risico met de brandveiligheid van hun gevels. Dat blijkt uit een grootscheepse inventarisatie van de gemeente naar aanleiding van de Grenfell brand in Londen vorig jaar.

Dat schrijft de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers in een brief aan de gemeenteraad.  Adviesbureau’s hebben voor de gemeente afgelopen jaar de gevelopbouw van zo’n 11.000 adressen bestudeerd. Dat leverde uiteindelijk dertig gebouwen waar een zorgvuldiger inspectie nodig was. Daarbij is niet alleen naar de gevelopbouw gekeken maar ook naar preventieve maatregelen als vluchtwegen, aanwezigheid van blusapparatuur en meldingsinstallaties. Na die exercitie bleven nog steeds acht panden over waarover twijfels bestaan. Kurvers benadrukt dat deze gebouwen niet per se onveilig zijn, maar dat er wel verder onderzoek nodig is. De eigenaren is gevraagd dat uit te voeren. Als ze dat niet doen, kan de gemeente ze daartoe dwingen.

Onderwijsgebouw wordt gesloopt

Van één pand binnen de Rotterdamse gemeentegrenzen is al langer bekend dat het niet aan de normen voldoet en onveilig is. Dat betreft gebouw C van de Hogeschool Rotterdam.  Dat pand van begin jaren ’90 met hpl-platen tegen de gevel werd januari van dit jaar plots gesloten. Het bestuur van de onderwijsinstelling maakte eerder al bekend dat het het gedateerde pand niet gaat renoveren maar dat het wordt gesloopt.

Rotterdamse aanpak krijgt navolging

Rotterdam is het als dè hoogbouwstad van Nederland volgens wethouder Kurvers verplicht om voorop te lopen in de inventarisatie van de brandveiligheid van gevels. De Rotterdamse aanpak krijgt volgens hem inmiddels navolging in de rest van het land. Utrechtse ambtenaren kwamen al eens poolshoogte nemen in de Maasstad om te kijken hoe ze het probleem daar aanpakten.  Vorige week stuurde minister Ollongren een brief naar alle Nederlandse gemeenten waarin ze aandrong om de werk te maken van de inventarisatie. Het protocol en het risicotool dat ze daarbij lanceerde is geïnspireerd op de Rotterdamse aanpak.

Reageer op dit artikel