nieuws

Panorama Nederland wil het land met het optimisme van de wederopbouw opnieuw inrichten

bouwbreed Premium 1228

Panorama Nederland wil het land met het optimisme van de wederopbouw opnieuw inrichten

Rijker, hechter en schoner. Dat is het streefbeeld voor rijksbouwmeester Floris van Alkemade bij toekomstige inrichting van het land. Met Panorama Nederland geeft hij een blauwdruk hoe Nederland zich kan wapen tegen klimaatverandering, vergrijzing, energietransitie, woningnood en de harde grenzen waar de landbouw tegenaan loopt.

“Nederland heeft geen vaste vorm. Het land verandert voortdurend.” Zo begint het 130 pagina’s dikke rapport dat Rijksbouwmeester Floris van Alkemade donderdag aanbood aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Variant op Panorama Mesdag

De plaatjes zijn daarbij minstens zo belangrijk als de woorden. Van Alkemade heeft ze laten vastleggen op een acht meter lang rondlopend doek, geïnspireerd op het Panorama Mesdag in Den Haag. Alle toekomstige landschappen komen daarbij langs. Van het moderne agrarische landschap, de verdichtte duurzame steden tot en met het moderne energielandschap van de Noordzee volgeplant met offshore windmolens.

Het Panorama is in januari in het stadhuis van Den Haag te bewonderen en gaat daarna op  tournee door Nederland. Ook is er een app waarmee op de mobiel een toelichting op het panorama wordt gegeven.

Omgevingswet vormt goede aanleiding

Van Alkemade en zijn collega rijksadviseurs Berno Strootman en Daan Zandbelt zijn optimistisch gestemd en weigeren bij de pakken neer te zitten bij alle ruimtelijke uitdagingen waar Nederland voor staat. Ze hebben zich nadrukkelijk laten inspireren door de wederopbouwperiode.  Dat was ook een periode waarin Nederland onder moeilijke omstandigheden een compleet nieuwe maatschappij wist op te bouwen, vanuit een gedeeld en aantrekkelijk toekomstperspectief in plaats vanuit een drieging. De invoering van de Omgevingswet en het opstellen van de Nationale Omgevingsvisie bieden volgens de Rijksadviseurs een goede aanleiding om voortvarend met het panorama aan de slag te gaan. Met hun panorama willen ze vooral inspireren en richtingen aangeven, maar vooral niet dwingend oplossingen voorschrijven.

Reageer op dit artikel