nieuws

Niet meer dan 65.000 nieuwe woningen in 2019: ‘Personeelstekort en weinig bouwlocaties drukken groei’

bouwbreed Premium 1757

Niet meer dan 65.000 nieuwe woningen in 2019: ‘Personeelstekort en weinig bouwlocaties drukken groei’
Foto: Dijkstra/Cor Salverius

Volgend jaar zullen er niet meer dan 65.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, stelt het ING Economisch bureau vrijdag in haar nieuwste rapport. Dit betekent dat er geen groei is in het aantal te bouwen woningen, maar slechts een stabilisatie. “De beoogde 75.000 woningen zullen hiermee niet gehaald worden.”

De belangrijkste reden voor deze stabilisatie zijn een te beperkt aantal nieuwe bouwlocaties en de relatief complexere ontwikkelplannen die nu in de pijplijn zitten, verklaart ING. Deze kosten meer tijd dan de plannen die direct na de crisis zijn uitgevoerd.

Ook zijn er flinke personeelstekorten en materiaaltekorten bij bouwbedrijven. Zo ondervond 28 procent van de aannemers in november belemmeringen bij de werkzaamheden door een tekort aan personeel. En 15 procent gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

Schaarste rondom steden

“Vooral schaarste aan bouwlocaties in en rond de grote steden zorgt ervoor dat de beoogde 75.000 nieuwbouwwoningen uit de Woonagenda en de Miljoenennota in 2019 niet gehaald worden”, legt Maurice van Sante, senior econoom bij ING Economisch Bureau, uit. “Ook kampen bouwbedrijven met personeelstekorten waardoor bouwprojecten vertragen.”

Minder verkochte woningen

Door een afnemend aanbod van bestaande woningen daalt het aantal transacties van verkochte woningen in 2019 bovendien verder tot 200.000 (2018: 218.000). Dit heeft een dempend effect op de vraag in de herstel- en verbouwsector, stelt ING, aangezien er daardoor ook minder kopers van bestaande woningen zijn die hun nieuwe huis aan hun eigen woonwensen willen aanpassen.

Minder omzetgroei kleine bedrijven

Vooral kleine bouwbedrijven gaan dit merken, want zij zijn vooral actief in deze markt. Deze bedrijven lieten in de periode 2014-2018 jaarlijks gemiddeld meer dan 10 procent omzetgroei zien. Naar verwachting zal deze groei door de daling in het aantal woningtransacties in 2019 lager uitvallen.

Utiliteitsbouw groeit

Voor de utiliteitsbouw ziet het beeld er gunstiger uit. In deze tak groeit de productie, verwacht de bank, doordat bedrijven meer investeren in nieuwe bedrijfspanden van voornamelijk kantoren en logistieke centra. Dalende kantoorleegstand leidt in verschillende grote steden tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren. De bouw van logistieke ruimten laat groei zien door de toename van e-commerce.

Minder grote groei bouwproductie

De totale bouwproductie groeit, vooral door de capaciteitsproblemen in de woningbouw, naar verwachting in 2019 minder hard dan voorgaande jaren. ING schat dat de productie wel stijgt, maar met ‘slechts’ 3,5 procent. In de woningbouw zijn de dubbelcijferige groeicijfers voorbij. In de utiliteitsbouw en de infrasector trekt de productie wel aan. Daar is de groei de afgelopen jaren minder uitbundig geweest en zijn er minder capaciteitsproblemen, aldus de bank.

Belangrijke redenen (volgens ING) waarom ondanks de hogere inkoopkosten de winst op peil blijft:
-De arbeidsproductiviteit is in de periode 2014-2018 met circa 40% toegenomen. Personeel kan doelmatiger ingezet worden door voldoende projecten. Dit biedt tegenwicht aan de hogere (uur)tarieven.
-De algemene kosten van het bouwbedrijf kunnen over een grotere omzet verdeeld worden.
-Bouwbedrijven vinden soms mogelijkheden om de afgesproken aanneemsom met de opdrachtgever te heronderhandelen.
-Het aantal langdurige bouwprojecten waarvan de prijs vooraf is vastgelegd is relatief beperkt.

Bouwkosten zorgen niet voor verliezen

Overigens zullen de sterk toegenomen bouwkosten, niet tot forse verliezen gaan leiden in 2019, verwacht ING. Hogere inkoopprijzen (voor materiaal en personeel), kunnen daarentegen wel het rendement van projecten lager laten uitkomen dan gecalculeerd, maar zullen er over het algemeen niet voor zorgen dat bouwbedrijven in de rode cijfers komen te staan.

Het EIB stelde onlangs nog dat 2019 toch een goed jaar wordt voor de bouw.

 

 

 

Reageer op dit artikel