nieuws

Net opgeleverde flat Sydney blijkt onveilig: scheuren aangetroffen

bouwbreed Premium 577

Net opgeleverde flat Sydney blijkt onveilig: scheuren aangetroffen

De bewoners van een pas opgeleverd appartementencomplex in de Australische stad Sydney hebben hun woningen voor de tweede keer binnen een paar dagen verlaten. Er zijn namelijk scheuren en ‘verdachte’ geluiden opgemerkt in het gebouw.

Dit meldt de Australische zender ABC donderdag. Op kerstavond moesten de bewoners van de Opal Tower om dezelfde reden hun appartementen uit.

Eigenaar: gebouw is gezond

Volgens berichten in de media hebben de autoriteiten een uitgebreid onderzoek geëist en zo de aanzet gegeven tot de nieuwe ontruiming van de wolkenkrabber. Volgens de eigenaar, het bedrijf Icon, is het gebouw ‘structureel gezond’.

Desondanks kunnen de bewoners tot maximaal tien dagen in hotels worden ondergebracht, terwijl deskundigen het gebouw onderzoeken. Dit hebben de ontwikkelaars van het gebouw aan de bewoners laten weten. Icon verzekert de bewoners dat zij worden gecompenseerd.

Op eerste Kerstdag huis verlaten

De scheuren zijn waargenomen vanaf de tiende verdieping van het meer dan dertig verdiepingen tellende gebouw. Ook meldden omwonenden knisperende geluiden. Maandag moesten de bewoners plotseling hun appartementen verlaten. In de vroege ochtend van eerste kerstdag mochten veel bewoners terug naar huis.

Er is geen instortingsgevaar, zo meldt ABC, onder verwijzing naar de autoriteiten. Volgens de politie waren er scheuren tot 2 millimeter ontdekt.

‘Bezuinigd op materiaal’

Het is nog niet officieel duidelijk wat de oorzaak is, maar Australische media schrijven dat er bij de bouw bezuinigd is op materiaal. Ook zouden er fouten zijn gemaakt door de tijdsdruk.

Luxe appartementen

De Opal Tower is pas vier maanden geleden opgeleverd. De woningen in werden, schrijft De NOS, verkocht als luxueus en exclusief. De prijzen begonnen bij 340.000 euro voor een éénkamerwoning. Voor een appartement met twee slaapkamers moest 580.000 euro worden neergeteld. Sommige bewoners hebben al aangegeven dat ze de woning gaan verkopen.

Het gebouw is een van de vijf nieuwe wolkenkrabbers die op de plek staan waar de Olympische Spelen van 2000 zijn gehouden.

Reageer op dit artikel