nieuws

Eerste woonboten varen Europa’s meest duurzame drijvende woonwijk in

bouwbreed Premium 2533

Eerste woonboten varen Europa’s meest duurzame drijvende woonwijk in

De eerste zeven woonboten van Schoonschip zijn zaterdag in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam aangekomen. Europa’s meest duurzame drijvende woonwijk begint daardoor eindelijk- na bijna tien jaar wachten- écht zichtbaar te worden.

Co-founder Sascha Glasl van architectenbureau Space&Matter kan ze vandaag voor het eerst vanuit z’n kantoorpand, dat uitkijkt op het project, zien. “Dat is echt geweldig!”, zegt hij enthousiast.

Nu de afwerking nog

De afgelopen maanden zag hij De drijvende woonwijk in Amsterdam Noord stapje voor stapje steeds dichterbij komen. Een half jaartje geleden werden de eerste steigers opgebouwd en nu zijn de eerste huizen al zichtbaar. Hij moet nog even wachten totdat hij ook daadwerkelijk in zijn woonboot kan gaan wonen, want eerst moeten de huizen nog afgewerkt worden.

Project van lange adem

Maar dat de drijvende woonwijk opeens zo snel opgebouwd zou worden, dat was een paar jaar geleden nog slechts een droom. Schoonschip is namelijk een project van lange adem. Door de enorm hoge duurzaamheidsambities en  het feit dat er nog helemaal geen ervaring was met het bouwen van een drijvende woonwijk, kampte het projecten met diverse tegenslagen. Maar de oprichters gaven niet op en daarvan is nu het resultaat te zien.

Totaal moet Schoonschip straks uit 46 huizen bestaan. Half februari en in april worden er nog meer huizen naar het Johan van Hasseltkanaal gevaren. De oplevering staat gepland voor april 2019.

Reageer op dit artikel