nieuws

Circulaire biotoop voor wereldtentoonstelling Dubai

bouwbreed Premium 585

Circulaire biotoop voor wereldtentoonstelling Dubai

Het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 2020 in Dubai wordt geen gebouw, maar een biotoop met een circulair klimaatsysteem. Alle bouwmaterialen komen uit de regio en worden gehuurd voor de duur van de tentoonstelling.

Dat is bekend gemaakt in Dubai, door de Nederlandse consul-generaal. Het paviljoen is ontworpen en wordt gerealiseerd door V8 Architects, Kossmann.deJong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Het ontwerp van het paviljoen legt een verbinding tussen water, energie en voedsel. Het klimaat wordt op natuurlijke wijze gecontroleerd. De initiatiefnemers willen zo laten zien dat het produceren van water, energie en voedsel niet meer tot stand kan komen zonder onderlinge samenhang. Innovatieve bedrijven uit die verschillende sectoren worden nadrukkelijk uitgenodigd om bijdragen te leveren en hun laatste ontwikkelingen te tonen. Het paviljoen moet vooral ook een trefpunt worden voor bedriven, ekennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen.

De Wereldtentoonstelling vindt plaats van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021. Het is de eerste keer dat de wereldtentoonstelling wordt gehouden in het Midden-Oosten. Zo’n 170 landen laten er hun innovaties, technologie en ideeën laten zien. De organisatoren verwachten 20 tot 25 miljoen bezoekers te trekken.

Na afloop alle materialen retour afzender

Het consortium rond V8 en Witteveen+Bos is behalve voor het ontwerp en de bouw ook verantwoordelijk voor onderhoud en en uiteindelijk demontage van het paviljoen. Alle gehuurde bouwmaterialen worden na de expo teruggegeven aan de regio of krijgen een nieuwe bestemming. Zo hopen de bouwers de ecologische voetafdruk van het paviljoen minimaal te houden. Op Tenderned wordt begin volgend jaar informatie gepubliceerd voor deelaanbestedingen rond de bouw van het Nederlandse paviljoen die nog niet zijn gegund.

Reageer op dit artikel