nieuws

Allemaal meebetalen aan CO2-arme warmtevoorziening

bouwbreed Premium 913

Allemaal meebetalen aan CO2-arme warmtevoorziening
Foto: Nuon/Jorrit Lousberg

Iedereen in de directe omgeving moet meebetalen aan warmte-infrastructuur die wordt aangelegd. Ook als huishoudens of bedrijven individueel kiezen voor een andere oplossing om op een CO-2 arme manier in hun warmte te voorzien. Anders krijgt de energietransitie volgens de Raad voor Leefomgeving en Infrastrucuur nooit voldoende vaart.  

Dat schrijft de Raad in het rapport Warm Aanbevolen dat het donderdag aanbood aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Het rapport voorspelt dat er tussen regio’s en wijken flinke verschillen kunnen ontstaan in de kosten voor warmte en pleit voor een wettelijke maximumprijs. Daarnaast bepleit het Bovendien bepleit het adviesorgaan een reguleringssysteem dat de verschillende vormen van warmtelevering (verschillende temperatuurniveaus, all electric, waterstof, biogas) eerlijk regelt.

De raad beseft dat de energietransitie lang niet overal en altijd prioriteit heeft. Zeker niet als er in wijken andere prangende problemen spelen als wateroverlast, veiligheid of leefbaarheid. De raad bepleit daarom een aanpak die aansluit bij de dynamiek in de wijk.

Palenstein loopt voor de troepen uit

Het rapport werd aangeboden in een oude garage in de Zoetermeerse wijk Palenstein. Dat is één van de oudere wijken van Zoetermeer met veel galerijflats uit de jaren ’60 die hard aan een opknapbeurt toe zijn. Gemeentebestuur, drie corporaties en netbeheerder Stedin hebben eerder al de ambitie uitgesproken dat de wijk in 2023 helemaal van gas afgesloten moet zijn. Het is één van de proeftuinen voor aardgasvrij bouwen waarvoor het Rijk eerder dit jaar 120 miljoen euro reserveerde.   De proeftuinen moeten de mogelijkheden en problemen aan het licht brengen die spelen bij het aardgasvrij maken van bestaande woningvoorraad. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen moet het verduurzamingstempo van woningen flink worden opgeschaald tot 800 woningen per werkdag

Reageer op dit artikel