nieuws

Volandis: werkstress bij bouwvakkers neemt toe

bouwbreed 866

Volandis: werkstress bij bouwvakkers neemt toe

Terwijl fysieke problemen afnemen bij werknemers in de bouw- en infrasector, loopt het aantal medewerkers dat werkstress ervaart juist op.

Dit blijkt uit het Bedrijfstakverslag 2017 dat Volandis gisteren uitreikte tijdens de Volandis Deskundigendag.

Dik tevreden

Volgens het rapport gaat het goed met UTA- en bouwplaatspersoneel. Zo is het merendeel (80 procent) tevreden met hun werk. Uit de inventarisatie van de uitgevoerde PAGO’s (Periodieke Arbeidsgezondheidskundige Onderzoeken) en DIA’s (Duurzame Inzetbaarheidsanalyses) blijkt daarnaast dat in 2017 werknemers honkvast en tevreden zijn. Ook fysieke gezondheidsklachten nemen af.

‘Werk wordt mentaal zwaarder’

Maar er is wel een ander groeiend probleem: werkstress. Dat loopt namelijk wél op. ‘Dit zorgt ervoor dat het fysiek zware werk in de bouw- en infrasector ook steeds meer als mentaal zwaar ervaren wordt’, schrijft Volandis.

Eerder waarschuwde Menno Pronker,  van bureau Persoonlijke coaching & Breinmanagement, ook al dat werkstress een groeiend en niet te onderschatten probleem is in de bouw. “Werknemers moeten maatregelen nemen als ze willen voorkomen dat personeel langdurig met een burn-out thuis komt te zitten”, zei hij.

‘Beloning kan beter’

Daarnaast geven werknemers in het Bedrijfstakverslag aan dat ze zich wel gewaardeerd voelen, maar dat de beloning beter kan. Met name bij kleine bedrijven is er sprake van een toenemende behoefte aan functioneringsgesprekken, concludeert Volandis.

Reageer op dit artikel