nieuws

Mourik: ‘We geven onze mensen de ruimte om ondernemend te zijn’

bouwbreed 2753

Mourik: ‘We geven onze mensen de ruimte om ondernemend te zijn’
Groot Ammers 9 oktober 2018 Mourik Groot Ammers Jean-Paul van den Bosch , Kees Jan Mourik, Cora de Groot en Toni den Hartog Foto Ries van Wendel de Joode voor Cobouw

Zelfs in een tijd waarin van alle kanten aan personeel wordt getrokken, heeft Mourik een laag personeelsverloop. Volgens CEO Kees Jan Mourik komt dat door een goed doordacht personeelsbeleid en bereidheid tot verandering en modernisering. Maar ook door een traditioneel familiegevoel.

Genomineerden

Cobouw reikt op 21 november de Cobouw Awards uit. In totaal negen genomineerden in drie verschillende categorieën maken kans. In de categorie Beste Werkgever zijn dat: Constructif, Mourik en Heembouw. In de categorie Beste Product gaat het om XblocPlus, EverUse en PlasticRoad. En in de categorie Meest Duurzame Project: Q0 Amsterdam, Merosch Bodegraven en NOM Best. Komende weken laten we de genomineerden aan het woord. Vandaag: Mourik.

Toni den Hartog (28) kent zijn werkgever al zijn hele leven. Want ook zijn vader en grootvader zijn verbonden aan Mourik. “Ik kende de collega’s van mijn vader al vanaf dat ik als jongetje wel eens meeging”, zegt de planner van Mourik. “Toen ik nog op school zat werd al tegen me gezegd dat ik altijd kon langskomen als ik een baan zocht. Het is leuk om nog steeds dezelfde gezichten te zien in de keet.”

Dat Mourik een familiebedrijf is, blijkt niet alleen uit het feit dat er al generaties Mouriks in het bestuur zitten. Ook bij de medewerkers is het heel gewoon dat kinderen de voetstappen van hun ouders volgen. Kees Jan Mourik: “binnen ons bedrijf bestaat een echt familiegevoel.”

Maar hoewel het hoofdkantoor van Mourik nog steeds is gevestigd in het bescheiden Groot-Ammers, heeft de infrabouwer en dienstverlener inmiddels vestigingen in de Rotterdamse haven en heeft zich verspreid over Nederland, België en de rest van de wereld. Met meer dan 2000 werknemers begint het bedrijf een grote speler te worden.

Toch is dat familiegevoel altijd gebleven, stelt Jan-Paul van den Bosch, secretaris van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor het HR-beleid van het bedrijf. “Dat merk je in alle onderdelen van dit bedrijf. Je zou kunnen zeggen dat we dat zelfs hebben geëxporteerd naar Limburg, Europoort en onze andere vestigingen. Waar wij dat aan merken? Vooral in vertrouwen in elkaar. Hier is de mentaliteit: eerst de klus doen, en dan pas praten over de randvoorwaarden.”

‘Je moet er als bedrijf ook staan als het met een collega slechter gaat’

Volgens Van den Bosch is het familiegevoel niet de enige verklaring voor de prettige bedrijfscultuur. “Een goed personeelsbeleid gaat ook over betrokkenheid, niet alleen van de medewerker bij het bedrijf, maar ook andersom.” Kees Jan Mourik: “Je moet er als bedrijf ook staan als het met een collega slechter gaat, ook wanneer dat zich buiten het bedrijf of de werktijden afspeelt. Mensen werken hier vaak al vele jaren samen, en zijn erg bij elkaars betrokken. Voor ons stopt goed werkgeverschap niet bij de deur.”

Daarnaast speelt verantwoordelijkheid een grote rol. Van den Bosch: “We geven onze mensen de ruimte om ondernemend te zijn, om zelf kansen te zien voor dit bedrijf en daarnaar te handelen. Ondernemerschap is niet alleen iets voor het hogere management, maar leggen we bewust laag in de organisatie. Als mensen op het werk kansen zien voor Mourik, dan stimuleren wij dat, en geven ze de verantwoordelijkheden om die kansen te grijpen.

“Nu krijgen juniors vaak al in een heel vroeg stadium een hele regio onder zich. Ze worden daarbij gekoppeld aan een senior die fungeert als begeleider en sparring partner, maar die jonge medewerkers pakken die rol heel snel op. En het is ongelooflijk om te zien met wat voor een bevlogenheid dat gaat.”

‘Minder werken is bij ons absoluut bespreekbaar’

Mourik heeft een groot vertrouwen in de jonge generatie. Maar dat brengt ook een hoop verandering met zich mee in een bedrijfstak die niet bekend staat om snelle veranderingen. De nieuwe generatie heeft soms andere prioriteiten, en heeft in een tijd van schaarste aan gekwalificeerd personeel ruimte om eisen te stellen. Kees Jan Mourik realiseert zich dat de veranderende tijden ook een andere houding nodig is. “Het is hier toch altijd traditie geweest om veel te werken, veel uren te maken. Maar in een tijd dat partners ook volledige banen hebben, en familie en andere activiteiten tijd vragen, zal je je daar aan moeten aanpassen. Minder werken is bij ons absoluut bespreekbaar. Afhankelijk van de situatie zal dat niet zonder slag of stoot gaan, maar als een wens goed wordt onderbouwd, kan er veel.”

Het betekent ook dat het personeel van Mourik, toch van oorsprong een door mannen gedomineerde cultuur, diverser wordt. En dat is in deze tijd ook nodig, merkt duurzaamheidsmanager Cora de Groot. “Nieuwe contractvormen zorgen ervoor dat er meer contact met de opdrachtgever en klant nodig is. Die focus op de klant is een meer vrouwelijke eigenschap die een steeds grotere rol gaat spelen in de toekomst. Ik merk dat daar binnen dit bedrijf veel meer aandacht voor is.”


Cobouw Awards Event

Cobouw Awards Event

Reageer op dit artikel