nieuws

Mourik voert de strijd om personeel op en laat werkzoekenden Whatsappen met huidige medewerkers

bouwbreed 2499

Mourik voert de strijd om personeel op en laat werkzoekenden Whatsappen met huidige medewerkers

Simpelweg ‘bouwvakker gezocht’ is allang niet meer voldoende wil je personeel werven in de bouw. Steeds meer bedrijven verzinnen nieuwe manieren medewerkers te lokken. Zo heeft Mourik sinds kort 71 ‘personeelsdirecteuren’ in Nederland en België aangesteld, waaraan werkzoekenden alle vragen kunnen stellen die ze maar willen.

‘Hoe ziet een werkdag eruit?’ ‘Hoe is de sfeer op de werkvloer?’ ‘En verdien je eigenlijk wel goed?’

Het zijn vragen die de meeste werkzoekenden hebben als ze reageren op een nieuwe functie. Meestal komt dit soort vragen aan bod tijdens een sollicitatiegesprek. Maar bij Mourik gaat dat nu anders. Mensen die geïnteresseerd zijn in een functie kunnen nu direct in contact komen met medewerkers van het bouwbedrijf. Alle vragen die ze hebben kunnen ze via een Whatsappje alvast stellen.

Baan op de shovel?

Ben je geïnteresseerd in een baan op de shovel? Dan kun je in contact komen met iemand die ook daadwerkelijk op een shovel werkt. Wil je liever een financiële functie? Dan Whatsapp je een ‘personeelsdirecteur’ op de financiële afdeling. Zo kun je als werkzoekende al voordat je solliciteert erachter komen wat je van een baan bij Mourik kunt verwachten, is het idee.

Personeelstekort in de bouw:

Personeelstekort in de bouw:
Wil je liever een dagje meelopen met je toekomstige collega? Ook dat is mogelijk, vertelt Martin van Putten, woordvoerder van Mourik over de nieuwe campagne. “Normaal kom je, als je geïnteresseerd bent in een vacature, in contact met een recruiter. De vragen die je hebt, kun je pas stellen in je sollicitatiegesprek. Nu kun je al voordat je überhaupt reageert, al de vragen stellen aan je toekomstige collega uit het bedrijf. Deze manier van personeel werven lijkt ons succesvoller dan de geijkte personeelsadvertenties die vaak eenrichtingsverkeer zijn”, legt hij uit. Geïnteresseerden kunnen de nummers van de aangestelde personeelsdirecteuren gewoon online vinden.

60 vacatures die bijna niet te vervullen zijn

Mourik heeft op dit moment meer dan 60 vacatures openstaan, in heel veel verschillende gebieden: van betonreparateur tot projectleiders. Deze hebben een ding gemeen: ze zijn heel moeilijk te vervullen. “Elk bouwbedrijf heeft te maken met hetzelfde probleem: we vissen allemaal in dezelfde vijver. Wil je personeel werven, moet je ze dus op een andere manier verleiden”, legt Van Putten uit.  Daarom bedacht de werkgever een andere manier om personeel te werven. Het idee achter de nieuwe campagne is dat mensen zelf heel goed kunnen vertellen hoe leuk het is om bij Mourik te werken.

Nu al honderd brieven

Sinds maandag loopt de online-campagne en deze is nu al succesvol. De bouwer heeft in een paar dagen al honderd brieven in Nederland en België ontvangen. “Honderd brieven is echt enorm veel, vooral in deze tijd van arbeidskrapte. Of we ook al werknemers hebben aangenomen? Dat weet ik niet, volgende week maken we de balans op”, aldus Van Putten.

Mourik, dat onlangs door Cobouw werd uitgeroepen als een van de drie beste Werkgevers van Nederland, is niet de enige die op een creatieve manier personeel werft. Orly & Endevoets bedacht een sprookje op bouwvakkers te verleiden. En bouwbedrijf Timbor plaatste vorig jaar een ludieke vacature.

Reageer op dit artikel