nieuws

Eerste hennephuis uit de fabriek opent; ‘Ik zie een gouden toekomst voor hennepbouw’

bouwbreed Premium 2170

Eerste hennephuis uit de fabriek opent; ‘Ik zie een gouden toekomst voor hennepbouw’
281118 HOOGEZAND - De bouw van het eerste hennephuis is gestart. Is voor MArije de Leeuw. Op de foto kijkt Albert Dun (directeur van Dunagro in zwarte jas, bril en witte helm) toe als er een elemant op zijn plaats wordt gehesen.

Hennepbouw is niet nieuw. Maar een huis met dit materiaal volledig in de fabriek produceren wél. Na jaren van onderzoek bedacht Dun Agro hier een methode voor. Vrijdag is het eerste resultaat te zien, dan opent het allereerste prefab hennephuis ter wereld.

Hennep neemt een vlucht in de Nederlandse bouw. Het materiaal dat nog steeds vaak geassocieerd wordt met wiet roken en joints- is booming business. Hennep Isolatiematerialen, blokken: er komt steeds meer van op de markt. Maar een volledig huis met dit materiaal in de fabriek bouwen, dat had nog nooit iemand gedaan. Totdat Albert Dun, eigenaar van Dun Agro, daar de juiste methode voor vond.

Nog even voor de zekerheid: heeft er echt nog nooit iemand een prefab hennephuis gebouwd?
“Nee. Hennepbouw bestaat natuurlijk al langer, maar een prefab gebouwd hennephuis bestond tot voor kort nog niet. Het huis dat vandaag is geopend, is de allereerste ter wereld. In Frankrijk werden in het verleden veel huizen gebouwd met hennep. Maar deze huizen werden niet in de fabriek gebouwd, maar ter plekke. Het was enorm ambachtelijk werk en totaal niet geschikt voor Nederland,  want hennep moet nog twee jaar drogen en we hebben hier zoveel regen. Daarom kwam hennepbouw hier tot voor kort niet zo van de grond. Nu we veel meer prefab in de fabriek kunnen produceren, zie ik een gouden toekomst voor de hennepbouw.”

Maar het bedrijf Hempflax is toch ook al bezig met het produceren van hsb-wanden voor in woningen?
“Ja, maar wij zijn er al veel langer mee bezig! Zij zijn er pas  het afgelopen jaar mee begonnen. Bovendien verkopen zij alleen nog wanden, ze hebben er geen prefab hennep huis van gemaakt.”

Wat voor methode hebben jullie hier dan voor bedacht?
“In de fabriek die we hiervoor hebben opgetuigd mengen we hennephout met leisteenkalk en water. Vervolgens verwerken we het materiaal in een houten skelet en persen we het tot prefab panelen op maat. Deze panelen kunnen de muren en het dak van een woning vormen. De panelen, die zo’n 40 cm dik, zijn, zijn in een uur geperst, maar dan zijn ze nog niet klaar. Ze moeten dan nog drie maanden drogen. Dat kan gewoon in de fabriek.”

Drie maanden is toch alsnog best lang?
“Ja, maar in de tussentijd bouwen wij de fundering. Dus het hele proces van woningbouw duurt niet langer dan een gewone woning bouwen, alleen wij draaien het proces om. Voorheen kon dat niet, want toen moesten de panelen buiten op de bouwplaats eerst drogen, voordat je er verder mee kon.”

In Hoogezand is een nieuw hennephuis in aanbouw. Albert Dun, kijkt toe (met witte helm). Foto’: Jos Schuurman.

Maar na drie maanden is hennep toch nog niet volledig droog?
“Klopt. Dat duurt zo’n twee jaar. Maar na drie maanden is het materiaal wel bewerkbaar én bewoonbaar. Bewoners ondervinden er geen hinder aan. Naarmate het materiaal verder droogt, wordt de isolatiegraad steeds hoger.”

Is hennep dan goed isolatiemateriaal?
“Zeker. Het materiaal heeft zeer goede isolerende eigenschappen, wat resulteert in een veel lager energieverbruik. Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmte- en geluidsisolatie. Het klimaat is zeer gebaat bij bouwen met hennep: de plant neemt tijdens het groeien per hectare 13,5 duizend kilo CO2 op, en blijft dat doen in de hele levensduur van het huis. Een hennephuis heeft daardoor een negatieve CO2 voetprint.”

Hoe is dit idee voor een prefab hennephuis ontstaan?
“Dun Agro kweekt al jaren hennep en op een gegeven moment dachten we: dit is perfect materiaal om mee te bouwen. Maar hoe krijg je het op een goede manier de bouw in? In 2012 zijn we, heel voorzichtig, al begonnen met het ontwikkelen van een bouwproces voor de henneppanelen. We hebben uitgebreide onderzoeken gedaan, onder andere naar de isolatiewaarden en naar de aardbevingsbestendigheid.”

Het huis is ook aardbevingsbestendig?
“Zeker. De open structuur zorgt er voor dat een hennephuis in de hoogste categorie ‘aardbevingsbestendigheid’ valt.”

Gaan jullie de hennepwoningen dan vooral in het aardbevingsgebied in Groningen realiseren?
“Nee, we hebben ze niet specifiek ontwikkeld voor dit gebied. Dat deze woningen aardbevingsbestendig zijn geeft aan dat ze gewoon erg stevig zijn. Dus dan passen ze op diverse plekken in Nederland.”

Het allereerste prefab hennephuis in Nederland is nu geopend. Komen er snel nieuwe woningen aan?
“Jazeker. De tweede is nu in de afbouwfase en een derde in Hogezand zijn we nu aan het opzetten.”

Is dan al veel vraag naar?
“Ja, de vraag neemt steeds verder toe, we hebben nu al 4 à 5 woningen op de tekentafel liggen. Voor 2019 zijn we ook heel optimistisch. We verwachten dat dit een goed jaar gaat worden voor de hennepbouw. We verwachten komend jaar zo’n 15 woningen te realiseren. Als de vraag goed op gang komt, kunnen we opschalen. De huidige fabriek kan panelen maken voor zo’n 500 woningen per jaar. Dan moeten we natuurlijk ook meer mensen aan gaan trekken.”

De bouwuitvinder
Naam: Albert Dun
Leeftijd: 63
Grote voorbeeld
: de brede visie die mijn vader had
Missie: Het verwaarden van alle delen van de vezelhennepplant voor duurzame en gezonde producten, door middel van innovatieve technieken.
Motto: Nait soezen, moar deurbroezen! (=niet zeuren maar doorgaan!)

Albert Dun bij de bouw van een van de hennephuizen. Foto’s: Jos Schuurman

U hoopt er niet meer te gaan produceren?
“Nou, ik  hoop eigenlijk dat wij de panelen gaan leveren en dat aannemers de huizen gaan afbouwen. Nu zijn wij echt nog op de bouwplaats nodig om bij de bouw hulp te bieden. Maar eigenlijk willen ons puur gaan focussen op de productie van de panelen. Wij zijn namelijk een teler en een productiebedrijf en we willen dat ook het liefst zo houden.”

Hennep associëren veel mensen nog steeds met joints. Heeft u daarom geen last gehad van weerstand om dit materiaal in huizen te gebruiken?
“Nee, dat valt wel mee. De meeste mensen die geïnteresseerd zijn in een huis gebouwd van hennep, weten dat er verschil zit tussen hennep dat gebruikt wordt om te roken en hennep dat gebruikt wordt om mee te bouwen.”

Wat is het voordeel van een hennep gebouwd huis ten op zichte van een ‘gewoon’  stenen huis?
“Hennep is het duurzaamste materiaal dat er is, bovendien is het enorm circulair. Als je over honderd jaar dit huis sloopt, kun je het oude materiaal opnieuw in de grond stoppen en telen en er weer een huis van maken. Je  huis is heel goed geïsoleerd, en heeft een heel aangenaam klimaat. Je hebt eigenlijk geen ventilatie meer nodig. Wie er in een hennephuis woont, gebruikt haast geen energie. De EPC-waarde dat in het bouwbesluit staat is 0,4. Een hennephuis heeft een epc-waarde van -0,5, door de goede isolatiewaarden. Dus er zijn veel voordelen.”

Hennep is dus duurzaam, goed isolatiemateriaal, circulair én aardbevingsbestendig. Is hennep dan hét materiaal om in de toekomst mee te gaan bouwen?
“Nou, daar willen we in ieder geval wel graag naar toe. Hennepbouw past perfect in het duurzame vraagstuk. Ik verwacht dat er in de toekomst dus wel meer met hennep gebouwd gaat worden, maar wij kunnen dat niet alleen.”

Dus u gaat hier schatrijk van worden?
“Haha, ik ben al 63, dus ik in ieder geval niet. Bovendien verwacht ik dat er ook concurrentie gaat komen, die hier op dezelfde manier mee aan de slag gaat als wij doen. En dat is ook niet erg, want wij kunnen een hele grote productie nog niet aan. Wij kunnen met de capaciteit van de huidige fabriek panelen maken voor zo’n 500 woningen per jaar

Heeft u er dan geen patent op?
“Nee. Ons voordeel zit in de kennis die we hiervan hebben. Als andere bedrijven ons gaan nadoen, hebben we een grote voorsprong. En we hebben hier bovendien zoveel in geïnvesteerd, dat doe je niet zomaar even na. Het heeft ons jaren geduurd voordat we deze productiemethode hebben ontwikkeld.”

Zitten er nog kinderziektes in?
“Nee, die zijn er inmiddels wel uit. We zien wel steeds kleine zaken die we nog kunnen verbeteren.”

Hoe duur is een hennepwoning eigenlijk?
“Ze zijn zo’n 15 procent duurder dan een reguliere woning. Maar daar komt wel bij dat ze of bijna geen energie verbruiken, dus de energierekening gaat ook flink naar beneden. Met de energiebesparing meegerekend is het dus uiteindelijk even duur.”

Wat voor soorten huizen kunnen jullie ervan bouwen, groot klein, appartement, eengezinswoning?
“Dat maakt niet uit, alles kan. Dit wordt bepaald tijdens het ontwerpproces. Al is het wel handig dat een particulier die een hennephuis wil ontwerpen, eerst met de architect langs ons gaat voordat het ontworpen wordt. Want als je komt met een kant en klaar ontwerp, moet je toch weer zaken laten aanpassen. En dan wordt een huis duurder.”

Bouwen jullie alleen hennephuizen voor particulieren of ook voor grotere opdrachtgevers?
“Voornamelijk voor particulieren, maar we zijn ook in gesprek met een woonstichting voor de bouw van 6 woningen.”

Maar als jullie gelijk al zes woningen gaan bouwen, zit u al heel snel op die 15 woningen die jullie uiterlijk in een jaar willen realiseren…
Klopt, maar ik zie dat als een project. Die woningen worden namelijk allemaal hetzelfde, hebben hetzelfde ontwerp en dat is voor ons ook veel makkelijker produceren. Als we veel van dat soort projecten krijgen kunnen we meer woningen per jaar produceren.”

Innoveren is pijn lijden. U heeft er ook jaren over gedaan deze methode te ontwikkelen. Wat was uw drijfveer om er toch mee door te gaan?
“Wij hebben altijd geloofd in hennep. Niet alleen voor de bouw is het een heel nuttig product, maar ook bijvoorbeeld om te verwerken in olie (CBD-olie), wat heel goed kan dienen als voedingssupplement. Dus mijn geloof in het materiaal, dat is altijd mijn drijfveer geweest.”

 

Reageer op dit artikel