nieuws

BV-fraude rukt op in bouw: ‘Je moet zo oppassen nu, boeven zijn het’

bouwbreed 7886

BV-fraude rukt op in bouw: ‘Je moet zo oppassen nu, boeven zijn het’
Nederland, Reusel, 25-05-2018, Metselaar zet een binnenmuur voor een aanbouw. foto/copyright: Tom van Limpt/Hollandse Hoogte

Charmant, maar sluw. Met veelbelovende contracten en praatjes presenteren ze zich als redders in nood. Tot de zakken zijn gevuld en ze met de buit en Noorderzon vertrekken. Om elders vrolijk en gewetenloos opnieuw te beginnen. BV-fraude rukt op in de bouw. Wees gewaarschuwd. “Voor je het weet, ben je zelf het haasje.”

Dit verhaal gaat niet alleen over opgelichte, zielige bouwvakkers. Dit verhaal gaat ook niet alleen over Machiel D. of over de bouw als paradijs voor bv-fraude. Het gaat over de malafide praktijken, waar bouwdirecteuren en uitvoerders dagelijks mee te maken hebben in de stroeve zoektocht naar handjes.

Als de druk op arbeid hoog is, is de verleiding groot en een vergissing snel gemaakt. Voor je het weet werk je samen met louche uitzendbureaus of koppelbazen die met de noorderzon verdwijnen, terwijl er nog rekeningen te vereffenen zijn.

Bel een metseldirecteur in Brabant en hij geeft je zo een paar namen van oplichters die je het leven als bouwer zuur maken. En dat niet alleen. Het kan je als bedrijf bakken geld kosten.

“Soms gaat het over miljoenen. Bv-fraude komt zoveel voor in de bouw, uitzendbureaus die één op één mensen doorsluizen zonder modelovereenkomst. Het is zo gevaarlijk en niemand kan er iets tegen beginnen. Boeven zijn het.”

‘Jansen BV’

Laatst werd de metseldirecteur benaderd door een van de bv’s van Machiel D, ‘Jansen BV’. Of hij niet nog wat handjes kon gebruiken. Deze routinier wist nu wel beter en checkte uit voorzorg ‘Creditsafe’.

“Het bleek dat hij al jaren geen jaarrekeningen meer had ingediend. Ik weet dan genoeg. Poep aan de knikker.”

Machiel D. De naam is gevallen. CNV Vakmensen jaagt namens tien gedupeerde metselaars en kalkzandsteenlijmers al jaren op de ondernemer uit Noord-Holland. D. wordt in verband gebracht met tal van bv’tjes, waaronder Webers Bouw, Vliet BV en Jansen & de Vries.

Er waren gewonnen rechtszaken en zelfs het televisieprogramma Opgelicht werd ingeschakeld, maar het mocht allemaal niet baten.

Steeds weer is het verhaal: geen geld. Een bv’tje hier, een bv’tje daar. Om na een tijdje te verdwijnen, de boel leeg te trekken en elders opnieuw te beginnen. Ermee wegkomen is relatief eenvoudig, bevestigen juristen tegenover Cobouw. Altijd begint het veelbelovend. Op websites en aan deuren worden ‘topsalarissen beloofd’.

Dolblij

De 63-jarige Mies van Melis kan erover meepraten. De kalkzandsteenlijmer uit Limburg was al een tijdje werkloos, toen hij eind augustus 2016 weer eens reageerde op een vacature.

“De volgende dag werd ik meteen gebeld, de dag erna kon ik beginnen. Dolblij was ik, eindelijk was ik van het UWV af, een contract voor veertien maanden.”

Mies van Melis deed zijn verhaal ook al bij Opgelicht

Naar Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Hoofddorp en Almere. De reisafstanden waren verder dan beloofd, maar dat mocht de pret de eerste drie maanden niet drukken. Elke keer werd zijn salaris netjes overgemaakt, tot hij in de ziektewet kwam. De kou van december.

“Toen beurde ik helemaal niets meer. Ik belde en belde, waar blijft mijn loon, maar ik kreeg niemand te pakken.” Mies knapte op en wilde ondanks de betalingsproblemen weer aan de slag. “Ik wist niet eens waar ik naartoe moest.”

25.000 euro

Mies wil inmiddels helemaal niets meer met Machiel D. te maken hebben. “Ik denk dat ik nog 25.000 euro van hem moet krijgen. Zelfs bij de rechtszaak verscheen hij niet. Ja, hij is veroordeeld, maar van een kale kip kun je niet plukken, krijg ik te horen.”

Zo zijn er nog zeker zestien slachtoffers van D. Metselaar Rien Heesakkers is er één van. Ook hij is de zestig gepasseerd als ene P. Jansen, actief voor Machiel D., interesse toont in zijn vakmanschap. Hij hoeft er niets voor te doen. Ineens hing hij aan de telefoon.

Rien Heesakkers had nooit gedacht weer een vast contract te krijgen, het liep niet goed af

“Ik was werkloos en liep in de ziektewet. Maar hij bleef maar terugbellen. Uiteindelijk hield hij me een mooi contract voor. Fantastisch was dat, tijdens de crisis kon ik maar niet aan werk komen. Nooit had ik gedacht nog een vast contract te krijgen.”

Ook hij moest verder reizen dan afgesproken, van Amsterdam tot Rotterdam en het waren lange dagen. ’s Ochtend om 5 uur in de auto, ’s middags om 5 uur weer thuis, als hij geluk had. “En altijd was ik de enige. Alsof ze dat bewust deden, zodat we niet met elkaar konden praten.”

Geen pensioen

Ook nu leek alles koek en ei. Reiskosten en loon werden zoals het hoort, overgemaakt. Wat hij niet wist, er werd geen pensioen opgebouwd. En dat Metselbedrijf Jansen in juni al failliet was, een maand nadat hij er was begonnen.

“Net voor de bouwvak belandde ik in de ziektewet, toen begon de ellende voor mij. Ze betaalden niets meer, later wel onder druk van de bond, maar nog altijd heb ik 3500 euro van hem tegoed.

Dat Machiel D. het grote brein achter dit verhaal is, staat voor Rien als een paal boven water. “Zijn naam staat op de arbeidsovereenkomst, waar ik er overigens twee van heb. Een van Jansen & de Vries en eentje van Metselbedrijf Jansen.”

‘Een misdadiger’

Dat dit in Nederland kan gebeuren. Rien kan er met zijn pet niet bij. Laatst werd hij weer benaderd. “Wil je voor ons werken? Ik krijg nog geld van je, zei ik, maar daar wist hij niets van. Echt niet normaal. Bovendien ben ik alweer voor een ander uitzendbureau aan het werk.”

Een nette meneer, ogenschijnlijk betrouwbaar. Zo wordt Machiel D. door zijn voormalige ‘opgelichte’ werknemers beschreven. Na hun ervaring kijken ze anders tegen hem aan. “Het is een misdadiger, een crimineel”, verwoordt de 62-jarige metselaar Rien. “Een rotte vis”, typeert kalkzandsteenlijmer Mies.

“Dit overkomt me nooit dacht ik altijd, ik weet inmiddels wel beter nu. Ik hoop dat ze hem kaal plukken, met nette pak en al.”

Truc

Hoe, is nog de grote vraag. “Het steeds weer oprichten van nieuwe bv’s als het leed is geschied, is een veel toegepaste truc”, weet Bart Jacobs, advocaat bij Dirkzwager legal & tax.

“Dez truc is veelgebruikt en wordt ook gehanteerd bij bijvoorbeeld beleggingsfraude en internetoplichting. In het begin komt er geld binnen bij deze bv’s, waarna ze worden leeggehaald. De bv met daarin slechts schulden verdwijnt vervolgens en de persoon die achter deze bv zat, richt zonder al teveel moeite weer een nieuwe bv op.”

Wanneer een kip kaal is

Bv-fraude kost de Nederlandse samenleving behoorlijk wat geld, stelt de deskundige.

“Daders zijn namelijk vaak ongrijpbaar. Van een kale kip kun je niet plukken, hoor je vaak, maar het probleem is dat je nooit zeker weet of die kip echt kaal is. Dat is het probleem als je niet weet waar het geld zit.”

Hij gaat door.

“Oplichters weten hun vermogen vaak goed te verbergen. Door het gebrek aan een register waar een naam is gekoppeld aan alle bv’tjes op die naam, is het ook moeilijk om zicht te krijgen binnen welke bv’s een oplichter actief is.”

Een van de advertenties van Machiel D.

Sinds kort kunnen bv-fraudeurs een bestuursverbod opgelegd krijgen van curatoren of rechters. Precies dat is wat CNV Vakmensen beoogt met de aangifte tegen Machiel D. bij de politie. Of het zover komt, zal de tijd moeten leren.

Eerste twee bestuursverboden

Advocaat Jacobs weet dat dat verbod op het eindeloos starten van nieuwe bv’tjes nog niet vaak is toegepast. Maar er gloort hoop. “De eerste twee verboden zijn opgelegd en waarschijnlijk zullen er meer volgen.”

Machiel D. wil Cobouw niet telefonisch te woord staan. Per mail reageert hij wel op een paar van de gestelde vragen. “Mijn reactie is simpel. Ik heb niemand opgelicht.” Hij stelt verder dat hij CNV vaker benaderde om inzicht te krijgen in de dossiers.

“Daar wordt niet op gereageerd. De twee mensen die wel bij mij bekend zijn, deed ik een voorstel, maar daar heb ik niets meer op gehoord.”

Dat dit onzin is, blijkt uit mails aan de ‘verdachte’. CNV Vakmensen roept Machiel D. daarin op al vast een bedrag van 30.000 euro over te maken ter eerste compensatie van de gedupeerden. Zo ver kwam het nooit.

Slachtoffers

Volgens CNV Vakmensen laat Machiel D. overal in het land een spoor van slachtoffers na. De vakbond heeft ook bouwbedrijven aangeschreven die met D. samenwerk(t)en. Bedrijven die dat blijven doen, dreigt CNV aan de publieke schandpaal te nagelen.

Lees alles over

Lees alles over
De Brabantse metseldirecteur die onlangs niet de ‘fout’ maakte met D. in zee te gaan, kent tal van voorbeelden van ‘oplichters’ in de bouw. Hij roept bouwdirecteuren op, goed op te passen voor deze louche figuren die ‘hun zakken volstoppen’ over de ruggen van het UWV, onderaannemers en vakmensen.

“Uitzendbureaus zijn de grootste koppelbazen van Nederland. Je moet zo voorzichtig zijn op dit moment. Voor je het weet, ben jij als bedrijf het haasje (aansprakelijk).”

Laatst had hij een zzp’er ingehuurd via een uitzendbureau. Op een dag kwam de metselaar naar hem toe. “Ik wil meer verdienen.” Ik vroeg: “Wat krijg je dan.”. “31 euro.” ik betaal er 38 aan het uitzendbureau’’. Ik zei: ‘‘Weet je wat. Stop daar. Ik neem je in dienst.”

Top tarieven

Machiel D. heeft nog altijd tal van bv’tjes. Op websites verleidt hij bouwvakkers steeds met ‘top tarieven’, steeds met dezelfde fout, een spatie tussen het woordje top en tarieven.

D zegt dat hij vooral voor particulieren werkt en dat één bedrijf van hem failliet is gegaan.

“Maar dat was een lege werkmaatschappij, waar niemand werkte. Het liet ook geen schulden achter. En als mensen iets van een van mijn bedrijven te vorderen heeft, kunnen ze me makkelijk bereiken net zoals jij vandaag. Op geen enkele manier heb ik belang, zo met mensen om te gaan”, aldus Machiel D.

De belaagde ondernemer heeft geen behoefte aan een ontmoeting met Cobouw.

“Afspreken lijkt me niet zinvol. Tegen allerlei aantijgingen via de media is geen kruid gewassen.”


Celstraf Machiel D.

In een zaak met betrekking tot belastingfraude, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude met een uitzendbureau is tegen Machiel D. twee weken geleden een celstraf geëist van 2,5 jaar. De uitspraak volgt binnenkort.


Fraude-bv’s

Namen van bv’s met wie Machiel D. in verband wordt gebracht:
– Webers Bouw
– Metselbedrijf Jansen
– Vliet BV
– Jansen BV
– Jansen & de Vries

Reageer op dit artikel