nieuws

Staatssecretaris: Breedplaatvloeren in Turfmarkttoren niet krakkemikkig

bouwbreed 1486

Staatssecretaris: Breedplaatvloeren in Turfmarkttoren niet krakkemikkig
Raymond Willem Knops , sinds 26 oktober 2017 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De breedplaatvloeren in de vijf jaar geleden opgeleverde toren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn niet krakkemikkig. Dat zei staatssecretaris Raymond Knops zojuist in de Tweede Kamer tijdens het wekelijks Vragenuurtje.

Stof opwaaien. Dat deden de vloeren in het ministeriegebouw aan de Turfmarkt afgelopen week zeker. Vakblad Binnenlands Bestuur stookte het vuurtje vorige week op. Het baseerde zich op nieuw onderzoek van TNO waaruit zou blijken dat het gebouw een stuk onveiliger was dan eerder werd aangenomen.

Onzin, verdedigde staatssecretaris Knops dinsdagmiddag in de Tweede Kamer in lijn met de eerdere berichtgeving van Cobouw. Knops zei dat TNO vrijwel direct na publicatie in Binnenlands Bestuur afstand had genomen van de aantijgingen. “Het gebouw is met de getroffen tijdelijke maatregelen veilig.”

Knops bevestigde dat er naar aanleiding van dat TNO-rapport wel extra ruimten zijn afgesloten. De VVD wil dat er zo snel mogelijk een structurele oplossing komt, en vindt het vreemd dat Knops het onderzoek van TNO niet met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

“Ik heb niets te verbergen”, beet Knops van zich af. Hij vond het echter niet nodig om ieder ‘deelrapportje’ direct met Kamerleden te delen.

“Er lopen namelijk meerdere onderzoeken. Daaruit moet onder meer blijken hoe we de geconstateerde problemen gaan oplossen.”

Knops verwacht dat plan van aanpak begin volgend jaar gereed te hebben. Dat is volgens hem flink puzzelen geblazen, want een bestaand gebouw versterk je volgens de CDA-bewindspersoon niet zomaar even.

Ambtenaren die in de toren werken, hoeven zich volgens Knops geen zorgen te maken. “Wij hebben de meest strenge maatregelen genomen. En als ik het onveilig zou vinden, zou ik er echt geen stap naar binnenzetten.”

2017

De problemen in het ministeriegebouw kwamen aan het licht na de instorting van de Eindhovense parkeergarage in aanbouw. ‘Alle’ gebouwen met breedplaatvloeren in Nederland werden toen geïnspecteerd.

Krakkemikkig wil Knops de vloeren in het ministeriegebouw niet noemen. “Van dat soort termen zou ik ver weg blijven. Sinds 1999 bestaat deze constructie en in 2017 is pas voor het eerst duidelijk geworden dat dit soort constructies tot problemen kan leiden.”

Reageer op dit artikel