nieuws

Peter Glas wordt de nieuwe Deltacommissaris: Kuijken met pensioen

bouwbreed 704

Peter Glas wordt de nieuwe Deltacommissaris: Kuijken met pensioen

Peter Glas wordt per 1 januari 2019 de nieuwe deltacommissaris, de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Hij volgt Wim Kuijken op die eind van dit jaar met pensioen gaat.

Van Nieuwenhuizen: “Peter Glas heeft een lange staat van dienst in de watersector. Als deltacommissaris heeft hij de taak om samen met de waterpartners de Nederlandse delta robuust te maken tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Een belangrijke opgave die niet alleen gaat over bescherming tegen een stijgende zeespiegel of hoogwater in de rivieren. Juist ook de gevolgen van extreme neerslag en langdurige droogte vragen om innovatief waterbeheer.” De Deltacommissaris heeft een eigen begroting en kan jaarlijks ruim 1 miljard spenderen aan watervraagstukken.

De Delta leefbaar houden

Peter Glas (62) studeerde wis- en natuur-wetenschappen en Nederlands recht in Leiden. Daarna was hij onder meer werkzaam in verschillende functies bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft (nu Deltares) en bij het Directoraat-Generaal Milieu van het voormalige ministerie VROM. Per 1 maart 2003 werd hij bij Koninklijk Besluit benoemd tot watergraaf van Waterschap De Dommel, zijn huidige hoofdfunctie. In de periode 2004-2015 was hij lid van het bestuur van de Unie van Waterschappen, waarvan de laatste vijf jaar voorzitter. Sinds 2013 is hij tevens internationaal voorzitter van het OECD Water Governance Initiative.

Glas: ‘Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ook persoonlijk heb ik een sterke binding met water, dat in vele facetten tijdens mijn loopbaan centraal heeft gestaan. Ik vind het een eer om mij de komende jaren, samen met de deltacommunity, in te zetten om onze delta veilig en leefbaar te houden.’

Reageer op dit artikel