nieuws

Kwartslag draaien vloer werd parkeergarage Eindhoven fataal

bouwbreed 8620

Kwartslag draaien vloer werd parkeergarage Eindhoven fataal
2018-01-09 15:00:18 EINDHOVEN - Sloopwerkzaamheden bij de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het in mei ingestorte gebouw wordt door bouwonderneming BAM stapsgewijs ontmanteld. ANP ROB ENGELAAR

De keuze om de bollenplaten een kwartslag te draaien, zonder de gevolgen daarvan voor het ontwerp te overzien, is de parkeergarage bij Eindhoven ‘fataal’ geworden. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Een ontwerpfout, of toch een uitvoeringsfout? Daar gaat de discussie na een instorting eigenlijk altijd over. Zo ook na de ravage in Eindhoven.

Afgaande op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) lijkt het in Eindhoven te gaan om een ontwerpfout: de keuze om de bollenplaten een kwartslag te draaien, pakte verkeerd uit.

“De plaatnaden tussen de vloerplaten vroegen daardoor om extra aandacht. Die bleef echter uit, waardoor de koppelwapening tussen de vloerplaten, ter hoogte van de plaatnaden te kort was uitgevoerd. Hierdoor kon de vloer de belastingen niet dragen”, aldus de Onderzoeksraad.

Legplan uit het Onderzoeksrapport voor Veiligheid

De Onderzoeksraad benadrukt dat er ook tijdens de uitvoeringsfase van alles mis ging. “Maar deze vormden geen directe oorzaak voor de instorting van het parkeergebouw.”

Negeren van signalen

De instorting had mogelijk voorkomen kunnen worden, blijkt uit het rapport van de OVV. Zo zouden verschillende signalen tijdens de aanbesteding en de uitvoeringsfase gewezen hebben op een constructief veiligheidstekort.

“Geen van de partijen heeft daarin op dat moment een aanleiding gezien om de constructieve veiligheid in twijfel te trekken, terwijl dit wel had gekund en ook had gemoeten.”

Korte metten met TNO en Hageman

De OVV rekent af met de hoofdconclusie in de rapporten van Hageman en TNO, de bureaus die in opdracht van BAM en Eindhoven Airport de toedracht onderzochten.

“Deze twee onderzoeken stellen dat de directe oorzaak een mankement in de breedplaatvloer was; te weten een gebrekkige hechting tussen de breedplaat en het daarop gestorte beton. Het onderzoek van de Raad toont echter aan dat de gebrekkige hechting niet de oorzaak, maar het gevolg was van het voor dit gebouw gekozen vloerontwerp.”

Niet de eerste keer dat OVV bouwsector waarschuwt

Tijdens het hele bouwproces zijn fouten gemaakt, stelt de OVV die al veel vaker instortingen onder de loep nam.

Cobouw onderzocht vorig jaar de eerdere aanbevelingen van de OVV en stelde vast dat er in al die jaren vrij weinig met de veiligheidsadviezen van de Onderzoeksraad is gedaan.

De OVV schrijft nu dat “eerdere bouwonderzoeken tot vergelijkbare conclusies kwamen”. Het instituut waarschuwt: “Het is de hoogste tijd dat de bouwsector zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt om de noodzakelijke verbeterslag te maken.”

Dit bericht wordt gedurende de hele dag verder aangevuld.

TNO maakte ook een filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat er mis ging in Eindhoven. Zie hier:

Reageer op dit artikel