nieuws

10.000 meer luchtwarmtepompen geïnstalleerd in 2017

bouwbreed Premium 766

10.000 meer luchtwarmtepompen geïnstalleerd in 2017

Ondanks het feit dat er nog steeds heel veel cv-ketels worden verkocht, rukt de warmtepomp ook op. In 2017 zijn er 80.000 luchtwarmtepompen geïnstalleerd, 10.000 meer dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit een eerder rapport van Natuur & Milieu bleek nog dat de groei van de verkoop van warmtepompen vorig jaar juist afvlakte. Desondanks zijn er meer warmtepompen die gebruik maken buitenluchtwarmte geïnstalleerd, concludeert het CBS. Buitenluchtwarmte is goed voor ruim 2 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie in 2017. 

Overigens maakt groene stroom nog maar een klein deel uit van de Nederlandse energievoorziening. Eerder dit jaar werd al bekend dat het totale aandeel van hernieuwbare energie in 2017 steeg naar 6,6 procent van 6 procent een jaar eerder.

Luchtwaterpomp relatief goedkoop

Warmtepompen worden steeds meer gebruikt als alternatief voor of aanvulling op de cv-ketel. Luchtwarmtepompen zijn vaak gekoppeld aan airco-systemen en hebben ook een min of meer vergelijkbare werking. Ze zijn relatief goedkoop en simpel te installeren in vergelijking met andere warmtepompen. Naast warmtepompen die warmte uit de lucht halen zijn er ook pompen die warmte uit de grond halen of die restwarmte, bijvoorbeeld uit de industrie, benutten.

Eind 2017 waren in Nederland 394.000 warmtepompen opgesteld die gebruikmaken van buitenlucht en 55.000 die gebruikmaken van bodemwarmte. De aanschaf van sommige soorten warmtepompen wordt gesubsidieerd.

Warmtepomp gebruikt wel stroom

Warmtepompen zijn goed voor het milieu, omdat ze geen aardgas verbruiken in tegenstelling tot bijvoorbeeld cv-ketels. Wel gebruiken de pompen stroom, die in centrales ook grotendeels met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, maar per saldo scheelt het wel. De totale besparing van het verbruik van fossiele energie door warmtepompen liep vorig jaar op met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Groei blijft doorzetten

Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport dat onlangs is verschenen blijkt dat de verkoop van warmtepompen de komende jaren blijft groeien. Partijen die meewerken aan dit rapport, verwachten dat er in 2024 net zo veel warmtepompen zijn verkocht als cv-ketels.

Reageer op dit artikel