nieuws

Zenuwslopende uren voor bouwer parkeergarage Wormerveer

bouwbreed 5300

Zenuwslopende uren voor bouwer parkeergarage Wormerveer
Fotograaf Ronald Bakker

Aannemer Van Braam-Minnesma heeft direct alle medewerking toegezegd aan het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van de parkeergarage in Wormerveer dinsdag.  Voorlopig wacht directeur  Peter van Gelder af wat er van hem wordt verwacht.  

Met lood in zijn schoenen stapte Peter van Gelder dinsdag even voor 12.00 uur in de auto. Hij had net te horen gekregen dat een deel van de parkeergarage boven de Dekamarkt in Wormerveer  was ingestort. Hulpdiensten rukten massaal uit op zoek naar slachtoffers. In de lucht cirkelde zelfs al een trauma-helicopter.

Van Gelder bedacht zich geen moment en stapte direct zijn auto in. Het hoofdkantoor van Van Braam-Minnesma zit een paar kilometer verderop aan de Zaan, dus hij was snel ter plekke. Weliswaar was het al zo’n zeven jaar terug dat de aannemer de garage opleverde, Van Gelder wist de weg naar Plein 13 feilloos te vinden.

Daar volgden een paar spannende uren. Zenuwslopend. Eerst moest worden vastgesteld of het überhaupt veilig was voor hulpdiensten om het gebouw te betreden. Daarna pas kon de zoektocht naar eventuele slachtoffers beginnen. Die waren er gelukkig niet.  Zelfs geen gewonden.

Een dag na de calamiteit klinkt Van Gelder via de telefoon nog steeds onthutst. Hij is opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen. “En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Want het had echt heel anders kunnen aflopen.” Ondertussen knaagt hoorbaar bij hem ook de onzekerheid over wat er komen gaat. Van Braam-Minnesma bereidt zich voor op een tumulteuze periode. Met onderzoeken, contra-expertises, aansprakelijkheidstellingen en discussies met verzekeraars.

“Tot nu toe is er nog geen beroep op ons gedaan”

“Ik heb de middag grotendeels doorgebracht op de rampplek doorgebracht”, vervolgt de directeur. “Samen met de eigenaar.  Ik heb meteen alle medewerking aan het onderzoek toegezegd. Daar is tot nu toe geen gebruik van gemaakt.”

Heel veel meer dan wat er in de media wordt vermeld weet Van Gelder daardoor op dit moment ook nog niet. De constatering dat de instorting van de hellingbaan het gevolg is van het bezwijken van een stalen ligger is niet gedaan door iemand van zijn bedrijf. De gemeente heeft dat bekend gemaakt. En of het nu Bouw en Woningtoezicht van Zaanstad was, of een adviseur die zij of de eigenaar had ingeschakeld, weet hij ook niet precies.

Woensdag stortte een deel van de vloer van de parkeergarage in Wormerveer in. Slachtoffers vielen daarbij niet.

Woensdagochtend is het onderzoek naar de oorzaak weer opgepakt. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid, OVV was woensdagochtend ter plekke voor een zogeheten verkennend onderzoek. De raad kijkt of er iets structureels schuil gaat achter het bouwgebrek.  Een mechanisme waar de samenleving voor gewaarschuwd moet worden. Dat de raad op het punt staat om het rapport over de instorting van de parkeergarage in Eindhoven te publiceren, draagt misschien bij aan hun vlotte beslissing. Meestal kijken de onderzoekers van de OVV wat langer de kat uit de boom.

Maar maandag werd ook al de bovenste verdieping van een parkeergarage in Purmerend gesloten vanwege losse vloerplaten. En vorige week ging in Almere een garage dicht vanwege alarmerende scheuren in de kolommen die bij een inspectie werden vastgesteld. De Raad wil zich er ongetwijfeld van vergewissen of het in het onderzoek naar de instorting in Eindhoven niets over het hoofd heeft gezien. Of er niet veel meer mis is dan het gebrek aan hechting tussen de prefab onderschil en het stortbeton van de bollenvloeren.

Insinuerende vraag

Op de vraag of Van Braam-Minnesma  veel parkeergarages bouwt wil directeur van Gelder niet ingaan. Dat vindt hij een insinuerende vraag. “We zijn een open bedrijf. Op onze site staat duidelijk wat we hebben gebouwd.” Daar staan niet veel parkeergarages op.

Dat er onderaannemers betrokken waren bij de bouw van de Dekamarkt en de garage ontkent Van Gelder niet. “Dat is altijd het geval. Bouwen doe je samen. Maar het is al best weer een tijd geleden. We zijn nog druk bezig om uit te zoeken hoe er is gebouwd en met wie.  Ik erken geen schuld of aansprakelijkheid. Ik weet simpelweg nog niet wat er aan de hand is. Daarvoor hebben we meer informatie nodig. Maar we zijn bereid om open mee te werken aan het onderzoek. Dat aanbod staat.”

Reageer op dit artikel