nieuws

Uneto-VNI krijgt andere naam: ‘Het begint met techniek…’

bouwbreed 1758

Uneto-VNI krijgt andere naam: ‘Het begint met techniek…’

Uneto-VNI krijgt een andere naam. Vanaf 15 januari gaat de vereniging van installatiebedrijven Techniek Nederland heten. “Onze huidige naam is nauwelijks nog herkenbaar”, zegt voorzitter Doekle Terpstra.

Techniek Nederland, gefeliciteerd met de nieuwe naam. Maar waarom nemen jullie eigenlijk afscheid van Uneto-VNI?
“Die naam ontstond 16 jaar geleden bij de fusie tussen de twee verenigingen Uneto en VNI. Ze plakten de activiteiten aan elkaar en de naam. Maar de naam is nauwelijks nog herkenbaar…

De techniek stond er 16 jaar geleden ook heel anders voor. We hebben het gehad met techniek, dacht men, nu komt iedereen daar hard op terug en begint iedereen juist weer in te zien dat techniek de ruggengraat is voor veranderingen in de maatschappij. De naam Techniek Nederland maakt zichtbaar wat we doen en waar we voor staan. Het begint met techniek. Techniek is ons nieuwe sleutelwoord en Nederland past binnen de ‘familienamen’ van VNO NCW, zoals Bouwend Nederland en ICT Nederland.”

Uneto-VNI was te stoffig?
“Nou nee, maar de naam doet geen recht aan wat er in de sector gebeurt. Niemand snapt die naam nog, terwijl de sector in toenemende mate de frontrunner is voor de verandering. We zijn bijvoorbeeld een onmisbare schakel in de energietransitie, komen uit de onderaanneming en worden steeds meer spelbepaler, adviseur en energieregisseur. Als je die rol krijgt, moet je ook verantwoordelijkheid nemen.”

Is het woordje ‘techniek’ niet wat te breed? Er zijn wel meer soorten techniek…
“Nee, want techniek is voor onze achterban de kern van wat we doen. En we zitten ook allang niet meer alleen in de gebouwde omgeving, maar ook in de industrie, de mobiliteit en de infra. Denk alleen al aan de duizenden kilometers kabels en leiding die vervangen moeten worden.”

Lang getwijfeld over de naam?
“Nul komma nul procent. Over het woordje techniek was iedereen het ook direct eens. Al veel langer wordt er trouwens gesproken over een andere naam. Dit voorjaar is de discussie weer gaan leven.”

Techniek Nederland, logisch misschien niet heel creatief. Waren er nog andere opties?
“Jawel, er is ook wel gedacht aan Techniek NL, maar ik ga geen andere voorbeelden noemen, ook niet voor de geschiedschrijving. Dit is een robuuste naam. Iedereen moet weten dat het over techniek gaat.”

Per 15 januari 2019 gaat de nieuwe naam in, u wordt dus de eerste voorzitter van Techniek Nederland…
“Hahaha. Inderdaad, zo had ik er nog niet tegenaan gekeken. Maar er is nog een klus te klaren, dit doe je niet met een knip met de vingers. Dit is een stevige operatie. Stickers op busjes zullen vervangen moeten worden en ga zo maar door. Wij zullen onze leden daarbij helpen en faciliteren.”

Het mag wat kosten, gaat de nieuwe naam jullie ook iets opleveren? In de lobby misschien?
“Persoonlijk denk ik dat wij ook zonder naamswijziging veel dingen gedaan krijgen. Deze naamswijziging past in de huidige tijd en ik denk dat het voor onze leden makkelijker wordt om zich ermee te profileren. Het gaat er ook niet meer om dat de voorzitter in maatschappelijke netwerken zit, maar juist de ondernemers zelf.”

Na Bouwend Nederland nu dus ook een Techniek Nederland. Tijd voor een fusie?
“Nee. Wij werken buitengewoon goed samen met Bouwend Nederland, maar we moeten oppassen voor structuurdebatten, die zijn irrelevant. Een fusie is totaal niet aan de orde en levert ook geen toegevoegde waarde op. Het gaat om de inhoud, niet om de structuur.”

Over een paar maanden is het zover, gaat u de naam Uneto-VNI missen?
“Nou ja kijk. Emotie heb je altijd bij dit soort veranderingen, maar dat zal vooral spelen bij de oudgedienden en veel minder bij mij.”

Waarvoor is dit nu allemaal nodig, hoor je ze denken…
“Dat zal vast gebeuren en hoort erbij. Maar de sector verandert. Dat willen we graag benadrukken. We doen veel meer dan installeren.”

De vorige naam bleek 16 jaar houdbaar. Hoelang gaat Techniek Nederland mee?
“Volgens mij is de naam redelijk tijdloos, ik denk dus zeker 20 jaar.”

De naam wordt anders, wanneer gaan jullie verhuizen? Jullie kantoor is ook wel aan vernieuwing toe.
“Daar zijn we nog mee bezig. Op dit moment verkennen we onze opties buiten en binnen Zoetermeer. Het kan dus inderdaad zijn dat we Zoetermeer verlaten, maar die knoop is nog lang niet doorgehakt.”

Reageer op dit artikel