nieuws

Innoveren zonder pottenkijkers met nieuw certificaat van Komo  

bouwbreed 480

Innoveren zonder pottenkijkers met nieuw certificaat van Komo   

Met een nieuw certificaat komt Komo tegemoet aan het verwijt dat certificeringsprocessen vaak innovatie belemmeren. Met een specifieke beoordelingsrichtlijn en een commissie van deskundigen waar geen concurrenten in plaats nemen, zijn innovaties voor drie jaar lang beschermd maar beschikken wel over een Komo-keur.

Het eerste Komo Innovatiecertificaat is uitgereikt aan Infinity Repair uit Waddinxveen. Het twee jaar oude bedrijf ontwikkelde een nieuwe methode om rotte kozijnen te repareren, die volgens directeur Nico Heijmen wèl de belofte waarmaakt dat het de levensduur met dertig jaar verlengt. “De meeste herstel-methoden betekenen uitstel van executie voor een rot kozijn, dat zes of zeven jaar na de provisorische oplapbeurt alsnog compleet moet worden vervangen. Dat is niet erg duurzaam en jaagt de vastgoedbeheerder op hoge kosten. ”

Patstelling doorbroken met innovatie certificaat

Vanuit zijn bestuurlijke ervaring bij Bouwend Nederland en de Bouwcampus kende Heijmen de discussie binnen KOMO dat het graag een antwoord wilde hebben op het verwijt dat certificering zo vaak belemmerend werkt voor innovatie. Om te certificeren moet er immers eerst een beoordelingsrichtlijn of BRL worden opgesteld op basis van jarenlange marktervaring, waarover een een branchebrede commissie van deskundigen zich buigt. Daar zitten onafhankelijke experts in maar ook vertegenwoordigers van de industrie en bedrijven. Alle informatie moet daar op tafel en het is dus onvermijdelijk dat concurrenten alle ins en outs te zien krijgen van een innovatie.

CNC gefreesde kozijnstukken van Infinity Repair staan klaar voor plaatsing

Dat is voor uitvinders en innovatieve bedrijven geen aanlokkelijk vooruitzicht. Maar zonder KOMO-keur dringt een product, hoe innovatief en veelbelovend ook, vaak maar moeilijk door tot de markt. Het aantonen van de kwaliteit is dan lastig. Die patstelling is nu doorbroken met een Innovatiecertificaat. Daarbij zitten wel experts met specifieke kennis in het college van deskundigen maar worden directe concurrenten geweerd. De precieze inhoud van de BRL blijft bovendien drie jaar lang geheim.

Drie jaar lang tijd om voorsprong te gelde te maken

Directeur Ton Jans van Komo prijst de voortvarende manier waarop de al langer sluimerende ideeën voor een innovatie-certificaat door Heijmen in een stroomversnelling zijn gebracht. “Het is verdiend dat zij het eerste certificaat in ontvangst hebben genomen.” Komo is volgens Jans al in gesprek met een andere innovatieve toeleverancier die ook opgaat voor het nieuwe keurmerk. In wat voor hoek dat gezocht moet worden mag hij niet zeggen. Er moet in elk geval ook een nieuwe BRL worden geschreven toegespitst op die innovatie door een commissie van deskundigen met experts die geen belangenconflict mogen hebben. Ook de inhoud van die BRL wordt na drie jaar openbaar gemaakt. Het idee is dat in die drie jaar de aanvrager zijn vondst te gelde kan maken, dan wel een beslissende voorsprong heeft genomen ten opzichte van de concurrenten.

Reageer op dit artikel