nieuws

Giftige Chroom6 ook aangetroffen op stations, vastgoed en bruggen

bouwbreed 898

Giftige Chroom6 ook aangetroffen op stations, vastgoed en bruggen

Niet alleen Defensie, maar ook het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en Rijkswaterstaat kampen met Chroom-6 projecten. Bij gevangenissen, stations en bruggen is in het verleden eveneens gewerkt met het giftige goedje. Personeel dat mogelijk gevaar loopt is ingelicht, laat het kabinet weten.

De kankerverwekkende stof chroom-6 wordt gebruikt in verf om roestvorming tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld materiaal onbeschermd schuurt dat is geschilderd met dergelijke verf, kan ziek worden. Defensie zag zich eerder gedwongen slachtoffers onder het personeel een schadevergoeding en excuses aan te bieden.

Beschilderd hout: werk stilgelegd

Ook bij de Rijksrederij, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf is inmiddels chroom-6 aangetroffen, melden de verantwoordelijke bewindslieden. RIVM zette de risico’s op een rij en er is ook een speciaal informatiepunt ingericht.

De Dienst Justitiële Inrichtingen, die al eerder bekendmaakte dat de stof ook in gevangenissen is gebruikt, brengt nog in kaart waar dat precies het geval is. Tot het zover is, ligt het onderhoudswerk aan mogelijk met giftige verf beschilderd hout stil. Ook de andere diensten wachten onderzoek af voordat ze onderhoud plegen.

Frequent toegepast

Uit onderzoek van Defensie komt naar voren dat chroom-6 verf “frequent” kan zijn toegepast op vastgoed van het ministerie. Dat onderzoek vond plaats naar aanleiding van een melding van de provincie Utrecht. Die meldde in november chroom-6 verf te hebben aangetroffen op gebouwen van de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Het Rijksvastgoedbedrijf – verantwoordelijk voor werkzaamheden aan het vastgoed van Defensie – heeft inmiddels haar medewerkers op de hoogte gesteld van de mogelijke aanwezigheid van chroom-6. Defensie kan niet uitsluiten dat haar personeel in het verleden werkzaamheden aan het eigen vastgoed heeft uitgevoerd.

Ook bij station Tilburg

NS en ProRail, die al eerder ook op chroom-6 stuitten, houden er bij al het onderhoudswerk rekening mee dat er chroom-6 kan vrijkomen. Bij het station Tilburg is afgelopen voorjaar Chroom-6 aangetroffen. Daarom werd de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en is de vloer vloeistofdicht gemaakt.

Zo kan er op een verantwoorde manier worden gewerkt en kunnen er bovendien ook geen oude verfresten naar beneden vallen. Ook bij station Driebergen zijn vermoedens dat de stof in de stationskap zit en zijn maatregelen getroffen.

Mondkapje en handschoenen

Het devies is om “verscherpte voorschriften te hanteren”, schrijven minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) mede namens hun collega’s aan de Tweede Kamer.

Extra alertheid, handschoenen en mondkapjes is ook volgens OnderhoudNL de gouden regel. “Chroom-6 is pas een probleem als je gaat schuren en de stof vrij komt. Maar de eigen onderhoudsploegen van het Rijk hebben de grootste risico’s gelopen. Dat betekent niet dat er voor reguliere onderhoudsbedrijven geen enkel risico is. Maar het loopt hier nog geen storm met meldingen van verontruste leden”, nuanceert directeur Okke Spuijt van OnderhoudsNL.

 

 

Reageer op dit artikel