nieuws

Accountants Flynth moeten Friese aannemersfamilie compenseren na slecht advies

bouwbreed Premium 2375

Flynth Adviseurs en Accountants moet de Friese aannemersfamilie Van der Werf een forse schadevergoeding betalen voor het geven van slecht advies zo’n zes jaar geleden. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

Accountants Flynth moeten Friese aannemersfamilie compenseren na slecht advies

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld, maar zou boven de 100.000 euro kunnen uitkomen.

Van der Werf’s Bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga schakelde in 2012 de accountants van Flynth in voor advies over de overdracht van de onderneming. De twee eigenaren wilden het bedrijf verkopen aan hun zonen en waren op zoek naar een manier die financieel aantrekkelijk was, voor zowel hen als hun opvolgers.

Flynth adviseerde de eigenaren hun aandelen in twee nieuwe vennootschappen onder te brengen en de aandelen van deze bv’s vervolgens te schenken aan hun beide zonen. Op die manier zouden ze vrijstelling genieten van de regels van de Successiewet.

In 2013 moest Van der Werf’s Bouwbedrijf faillissement aanvragen. De bouwer, die op dat moment 85 werknemers telde en een omzet had van rond de 15 miljoen, kampte met een tekort aan opdrachten – een rechtstreeks gevolg van de crisis die op dat moment in de bouw woedde.

Na faillissement alsnog aanslag erfbelasting

Dat faillissement had voor de nieuwe eigenaren van de aannemer grote gevolgen: zij kregen van de Belastingdienst alsnog een aanslag erfbelasting gepresenteerd. Van bijna 1 miljoen euro. De financieel slimme constructie die Flynth had bedacht rond de overdacht, bleek namelijk niet geldig bij een faillissement binnen vijf jaar na overdracht van de aandelen.

Zowel de vaders als hun zonen stapten daarop naar de rechtbank. Zij claimen door de handelwijze van Flynth meer dan 150.000 euro schade te hebben geleden.

In haar vonnis komt de Arnhemse rechtbank tot het oordeel dat Flynth inderdaad slecht advies heeft gegeven rond de bedrijfsoverdracht. Het bouwbedrijf stond er in 2012 al niet rooskleurig voor. De jaren 2010 en 2011 waren met verliezen afgesloten, en werd begin 2012 door de huisbankier onder bijzonder beheer gesteld. De accountant had dat moeten weten, aldus de rechter.

“Kennelijk heeft de adviserend fiscaal jurist zich voornamelijk geconcentreerd op de waardering van de aandelen en daarbij vooral gekeken naar de waarde van het eigen vermogen van de onderneming, zonder zich te bekommeren om het toekomstperspectief van de onderneming”, concludeert de rechtbank.

Accountantskantoor moet 60 procent van de schade betalen

Die vindt dat het accountantskantoor 60 procent van het, nog vast te stellen, schadebedrag moet betalen. De overige 40 procent komt voor rekening van de familie Van der Werf zelf. Volgens de rechtbank heeft zij ook schuld omdat Flynth pas laat werd ingelicht over het voornemen het faillissement aan te vragen.

Het had, aldus de rechters, voor hand gelegen als zij “Flynth enige tijd zouden hebben gegund haar licht te laten schijnen over de vraag of het verstandig was begin 2013 het eigen faillissement aan te vragen”.

Reageer op dit artikel