nieuws

“Dat plan Lievense blijft maar tot de verbeelding spreken”

bouwbreed 1238

“Dat plan Lievense blijft maar tot de verbeelding spreken”
Fotografie Erald van der Aa

Ingenieursbureau Lievense dat eerder fuseerde met CSO en later ook Bartels inlijfde, stroomlijnt de organisatie en gaat weer verder onder de naam Lievense. Want het is een ijzersterke merknaam die blijft prikkelen, ervaart algemeen directeur Eric van den Broek keer op keer.

Hij zat zelf op de middelbare school toen Luc Lievense in 1981 zijn spraakmakende plan lanceerde. Het Markermeer, waarvan de inpoldering net was afgeblazen, zou volgens de Bredase ingenieur een functie moeten krijgen als reusachtig bassin om energie van windmolens in op te slaan. Of Eric van den Broek toen al van het plan kennis nam kan hij zich niet meer herinneren. Maar tijdens zijn studie Civiele Techniek aan de TU Delft kwam het regelmatig langs.  Sinds 1 september opereren de ingenieursbureau’s Lievense, CSO en Bartels, allemaal onder dezelfde naam.

Zijn er ook andere namen overwogen of stond eigenlijk meteen vast dat het Lievense moest worden?
“We hebben zeven of acht varianten serieus onderzocht. Maar alles overwegend kwamen we tot de conclusie dat de naam Lievense zo’n sterk merk vertegenwoordigt, dat je wel gek zou zijn als je dat overboord zou gooien. Je moet er echt heel veel geld en energie erin steken om opnieuw zo’n naam en bekendheid op te bouwen. Ook klanten van Bartels en CSO verwezen tijdens gesprekken regelmatig spontaan naar plan Lievense. Dat zegt toch wel wat.”

Op de oude voet verder gaan met de drie namen was geen optie?
“Anderhalf jaar geleden hebben we besloten de organisaties verder in elkaar te schuiven en niet een groep te blijven van drie ingenieursbureau’s die elk hun eigen broek ophouden. Dat is vooral handig voor de grotere vraagstukken in onze business. Dan kunnen we al vroegtijdig aanschuiven en onze multidisciplinaire kennis inbrengen. Het werkt beter wanneer je dat met één naam en identiteit doet dan met drie. Dat zaait maar verwarring.”

Maar het doet vast pijn bij de mensen van CSO en Bartels.
“Natuurlijk. Een stukje van hun identiteit en historie verdwijnt. In hun vakgebieden hebben ze ook een goede naam en reputatie. Maar ze weten ook wel dat het handiger is om als één sterke organisatie verder te gaan. CSO en Lievense vonden elkaar rond de tender van het tracé-besluit voor de nieuwe sluis bij Terneuzen. De meerwaarde van Bartels bij de organisatie kwam goed tot uiting bij het project van de Groene Boog (A13/A16). Mede dankzij hun inbreng wonnen we de tender. Het is tijd om de krachtenbundeling van de afgelopen jaren beter zichtbaar te maken.”

Waarom sloeg dat plan Lievense destijds zo aan?
“Het moet een combinatie geweest zijn van het visionaire ingenieurswerk, de verbeeldingskracht die er uit sprak en de timing. Nederland zat opgescheept met die dijk om het Markermeer, die plots toch niet werd drooggelegd. De tweede oliecrisis van 1978 hakte er ook flink in. En toen kwam die ingenieur uit Breda met dat plan om die dijk vol te zetten met windmolens en de energie overtollige energie op te slaan door het waterpeil te verhogen.Windmolens waren op dat moment nog iets heel futuristisch, laat staan dat mensen beseften dat er aan de stroom die ze opwekken niet altijd meteen behoefte is. Het plan is natuurlijk nog steeds actueel. Er is nog altijd geen goede oplossing voor opslag van duurzame energie.”

Hoog tijd dus om het nieuw leven in te blazen.
“Dat hebben we in 2007 gedaan, samen met Kema. Dat was het plan voor een valmeercentrale op een energieatol in de Noordzee. We zijn er op dit moment niet inhoudelijk mee bezig. Al wordt er wel eens gefluisterd dat het ook een plekje zou kunnen krijgen op het stekker-eiland op de Doggersbank waar TenneT zich de laatste jaren sterk voor maakt.”

Eric van den Broek

Eric van den Broek werd in 1966 geboren in Rosmalen. Van 1985 tot 1990 studeerde hij Civiele Techniek in Delft.  Daarna werkte hij tien jaar bij ingenieursbureau DHV en vervulde  13 jaar diverse directeursfuncties bij Heijmans. Sinds 2016 staat hij aan het roer bij Lievense.

Gaat er meer veranderen bij Lievense, of blijft het bij de naam?
“We blijven een sterk op de inhoud gericht bureau met een platte organisatie. We hebben weinig mensen met aktetassen, een mooi pak en gladde praatjes. Zoveel mogelijk schuift meteen de man of vrouw met inhoudelijke kennis aan tafel. Met de mouwen opgestroopt. We hebben ambities om door te groeien van 350 mensen nu naar 400 tot 500 medewerkers. Autonoom of door overnames. We hebben nog een paar witte vlekken in ons portfolio. Zo willen we ons onder andere versterken op het gebied van bouwfysica, binnenklimaat, smart buildings en comfort. Als we expert worden op die vakgebieden,kunnen we onze klanten echt over de hele breedte adviseren. Van Milieu, Infra, Bouw tot Water.”

Reageer op dit artikel