nieuws

Advocaat Stroink: ‘Als dit omkoping is, is het de stomste omkoping ooit’

bouwbreed Premium 1617

Advocaat Stroink: ‘Als dit omkoping is, is het de stomste omkoping ooit’

Tijdens de vierde zittingsdag in het strafproces tegen voormalige TCN-topman Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen hebben de advocaten van beide verdachten vrijspraak gevraagd, zo blijkt uit een verslag op Vastgoedmarkt.nl.

De vierde zittingsdag stond gisteren in het teken van de kant van het verhaal van Stroink en Van Bohemen. Namens Stroink eiste advocaat Willem Koops vrijspraak op alle punten van de aanklacht. Advocaat Carolien Noorduyn vroeg de rechtbank om vrijspraak voor Van Bohemen. “Als dit al omkoping was, is dit de stomste omkoping ooit: communicatie per e-mail, ontvangers van kickbacks met naam en toenaam in het onderwerpveld en zichtbaar in een documentaire die op de landelijke tv is uitgezonden”, aldus Noorduyn. De officier van Justitie leidt volgens Noorduyn aan complot-denken, zo bericht Vastgoedmarkt.

Volgens advocaat Koops is het een vereiste voor witwassen dat het betrokken geld een criminele herkomst heeft

De pleidooien van de advocaten bevatten veel juridisch-technisch bewijs. Zo is volgens Koops een vereiste voor witwassen dat het betrokken geld een criminele herkomst heeft. Bij de vermeende omkoping door TCN kwam het geld uit de normale bedrijfsvoering van het bedrijf. Alleen daarom zou er al geen sprake van witwassen kunnen zijn. Witwassen doe je bovendien met inkomsten. De betalingen aan makelaar Howard Weinberg, die een deel van het geld doorsluisde naar Google-directeur Simon Tusha, waren voor TCN juist kosten, stelde Koops.

Stroink en Van Bohemen hadden geen voordeel, stelde Koops

Als Stroink (foto) de twee Amerikanen 1,7 miljoen euro smeergeld betaalde, dan heeft TCN daar ongetwijfeld voordeel van gehad, stelde Koops. “Maar zij zelf hebben hiervan geen voordeel gehad.”

Rudy Stroink: De nieuwe stad is een stad die zich makkelijk weet aan te passen aan de onvoorspelbare samenleving.

Stroink

Nu vorderen de twee resterende TCN-bedrijven, bestuurd door de curatoren, een schadevergoeding van ruim zeven ton van Stroink en Van Bohemen. “Dat is levensbedreigend voor mijn cliënten, een enorm hoog bedrag. Ze zouden direct failliet gaan.”

 ‘Ons leven staat al drie jaar stil’

Wat duidelijk wordt tijdens de zittingsdag is de grote impact die de rechtszaak op het echtpaar heeft. ‘Ons leven staat al drie jaar stil’, vertelt Stroink tijdens één van de pauzes. De zittingsdagen zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. ‘Ik heb de afgelopen vier nachten geen oog dicht gedaan.’

Reageer op dit artikel