nieuws

Maaiveld | ‘Duurzaamheid leidt tot slavernij’

bouwbreed 688

Maaiveld | ‘Duurzaamheid leidt tot slavernij’

Zuinig omgaan met energie kan óók door teruggrijpen op handmatig werken. Kunstenaar Melle Smets startte in Friesland een baggerkolonie, nadat hij eerder Utrechtse studenten de tredmolen in stuurde om een campusgebouw energieneutraal te maken. Een dagje bagger scheppen in een vaart bij Drachten maakte één ding duidelijk: het is erg arbeidsintensief.

Waarom baggeren op spierkracht? Prima toch dat we van die ellende af zijn?
“Ja, maar het kan noodzakelijk zijn, constateren we in het Human Power Plant project. Iedereen kijkt bij verduurzaming naar wind en zon, maar die zijn niet altijd beschikbaar.”

Wat heb je ervoor nodig?
“De spierkracht van 400 mensen bleek genoeg om een gebouw met 750 studenten van energie te voorzien. De sociale structuur moet trouwens ook op zijn kop. Wassen en koken moet gezamenlijk, om energie te besparen. Dat geeft een sterke sociale impuls.”

Hoeveel mensen voor een baggerkolonie?
“Bij een 40-urige werkweek hou je met 1200 mensen de Friese vaarwegen open. We vonden mensen in een paar AZC’s die wel een dagje wilden scheppen.”

U gelooft er echt in?
“Oh absoluut! Of het gebeurt is een tweede. Mensen onttrekken zich graag aan noeste arbeid. We stuitten wel op interessante concepten.”

Zoals?
“Vroeger stond om de vijf kilometer langs spoorwegen een huisje met een zogenoemde kantonnier die het onderhoud deed. Die kun je langs vaarten zetten.”

Een makelaarswijsheid is dat een huis aan het water altijd verkoopt.
“Precies! ‘Wonen aan het water’ krijgt een nieuwe dimensie. Geef iedereen die wil baggeren het recht op een stukje land. Daarop moet je je richten, want met machinaal baggeren kun je niet concurreren. En op het ecologische aspect.”

Is uw experiment nu klaar?
“Nee, er komen nog proefprojecten in een ziekenhuis en in de transportsector. Daarna schrijven we een allesomvattende utopie.”

Ik weet al waarop die uitdraait: grootschalige slavernij.
“Zou zomaar kunnen. Utopieën leveren niet altijd een betere wereld op. Als je duurzaamheid als hoogste goed propageert, zou de halve mensheid kunnen eindigen in slavernij.”

Reageer op dit artikel