nieuws

IJburg krijgt gerecycled gebouw voor mensen en dieren

bouwbreed Premium 759

IJburg krijgt gerecycled gebouw voor mensen en dieren

Centrumeiland IJburg krijgt een entreegebouw vervaardigd uit hergebruikte en gerecyclede materialen. Het circulaire wooncomplex wordt niet alleen een onderkomen voor mensen, maar ook voor vleermuizen en gierzwaluwen.

Het complex met zestig appartementen moet een van de duurzaamste Nederlandse woongebouwen worden. In het gebouw worden uitsluitend materialen gebruikt met een lage milieubelasting die volledig hernieuwbaar zijn. Ze worden gedocumenteerd, geregistreerd en gearchiveerd via Madaster, de databank voor gebruikte bouwmaterialen. Ook de grondexploitatie verliep langs duurzame weg. “De grond is uitgegeven via de Roadmap Circulaire Gronduitgifte. Hiermee kunnen we als opdrachtgever het circulair bouwen borgen”, aldus wethouder Marieke Van Doorninck (Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid).

Vleermuizenhotel op het dak

Het entreegebouw krijgt een oppervlak van 7.500 vierkante meter. Behalve woningen zijn er onder meer gedeelde plekken voor werk, huiswerkbegeleiding, workshops en een pakkettenophaalpunt voorzien. Op het dak komt een vleermuizenhotel en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen.
Ontwikkelaar BuildingForLife werkt in het project samen met de architectenbureaus RAU en SeARCH. Ook Cascada, DS landschapsarchitecten, DGMR en WoldendorpWildervank |Veilig Ontwerp Ruimte & Infra doen mee.

WKO-systeem

Centrumeiland IJburg geldt al als duurzaamste ontwikkelingslocaties van Amsterdam door zijn WKO-systeem. Dat voorziet de huizen op het hele eiland van warmte en koude uit de bodem. Het vijfde eiland van IJburg krijgt ongeveer 1.500 woningen, voornamelijk zelfbouw. Volgens planning is de ontwikkeling in 2025 klaar.

artist impression: Studio 3D Prins

Reageer op dit artikel