nieuws

Gevel portiekflat breekt af door verzwakte spouwankers

bouwbreed 1765

Door verzwakte spouwankers is vorige week een stuk gevel van een flat in IJmuiden afgebroken en naar beneden gevallen. De gevel van het complex stond al een tijd op de planning om onderzocht te worden.

Gevel portiekflat breekt af door verzwakte spouwankers

Maar het onderzoek kwam te laat: een hele strook stenen viel pardoes naar beneden en later heeft de brandweer nog een brokstuk verwijderd. Dit bevestigt woordvoerder Carin Bruil, van het Woningbedrijf Velsen, na berichtgeving in de IJmuider Courant.

Het bedrijf heeft na het ongeluk alsnog een onderzoek uitgevoerd en daaruit bleek dat de spouwankers van het gebouw in sterkte waren afgenomen.

Preventieve maatregelen

Vandaag is het Woningbedrijf daarom gestart met preventieve maatregelen. De geveldelen worden vastgezet zodat er geen stenen meer kunnen los raken. Deze werkzaamheden nemen naar verwachting een week in beslag, daarna volgen ander bouwdelen.

Gebouw aan de overkant ook in gevaar

Bij een vergelijkbaar complex aan de overkant van de gevel worden aan voorzorg ook delen van de gevel geborgd. Als eerste worden de delen tussen de ramen (meest kwetsbaar) vastgezet. Daarna worden, daar waar nodig, overige delen vastgezet.

Wie de bouwer is van het complex uit 1955 is nog niet bekend. Wel is bekend dat à Wallcare uit Maasdijk op dit moment de werkzaamheden aan de gevel uitvoert. De restaurateur doet dit in nauw overleg met Nebest Ingenieursbureau die het gevel/spouwonderzoek voor zijn rekening heeft genomen. Er zijn naar weten van het Woningbedrijf geen andere gevels van gebouwen die risico lopen naar beneden te vallen.

Reageer op dit artikel