nieuws

Gesthuizen: koppelbazen, loondoorbetaling, pensioenen… belangrijke bouwdossiers muurvast in Den Haag’

bouwbreed 1546

Gesthuizen: koppelbazen, loondoorbetaling, pensioenen… belangrijke bouwdossiers muurvast in Den Haag’

Het zzp’ers-vraagstuk, het pensioendossier, omgaan met zware beroepen, het debacle ven de wet DBA; alle voor bouwondernemers belangrijke politieke dossiers zitten muurvast. Dat zegt oud-Kamerlid en voorzitter van AFNL-NOA Sharon Gesthuizen tegen Cobouw aan de vooravond van Prinsjesdag. “De koppelbaas is terug, en iedereen kijkt weg. Wat er moet gebeuren? Verbied het uitlenen van zzp’ers door uitzendbureaus en registreer buitenlandse bouwvakkers.”

De bouw trekt aan, de regering is bijna een jaar onderweg, Prinsjesdag moet een feest worden, maar AFNL-NOA ziet met lede ogen aan dat verschillende politieke ‘bouwknopen’ maar niet worden doorgehakt.

Maandag reizen afgevaardigden van de organisatie af naar Den Haag om met drie ministeries (Financiën. Sociale Zaken en Economische Zaken) en het volledige maatschappelijke middenveld, weer eens te praten over zzp’ers in Nederland.

De bouwersclub wil herrie maken. Aandacht vragen voor de problemen met nep-zelfstandigen, vertellen dat onderbetaling van buitenlandse inleners nog altijd aan de orde van de dag is.

En wat te denken van zzp’ers die on- of onderverzekerd rondlopen? Met als gevolg; oneerlijke concurrentie.

Je leest of hoort er nauwelijks nog iets over. Maar dat betekent niet dat de problemen sinds het debacle met de wet DBA weg zijn, zegt voorzitter Sharon Gesthuizen.

Misstanden in de bouw

“Het is muisstil rondom zzp’ers, net zoals rondom het debat over pensioenen en loondoorbetaling bij ziekte. Al die dossiers zitten muurvast in Den Haag.”

Ze baalt ervan. Het is tijd voor actie, vindt Gesthuizen. “Sinds de Wet DBA, die na lancering al snel weer werd ingetrokken, is er nauwelijks iets gebeurd. Natuurlijk stijgen de tarieven van zzp’ers en gaat het beter in de bouw, maar dat betekent niet dat de misstanden ineens weg zijn. Overal waar op een makkelijke manier geld kan worden verdiend, zijn er misstanden.”

Gesthuizen: “Het is te makkelijk om een goede boterham te verdienen aan schijnzelfstandigen.”

Wat is een zzp’er? Vooral in de bouw kun je daar uren over twisten. Precies bij die verwarring, begint de ellende… “Daarom moet er snel een eenduidige definitie komen van zzp’ers.”

Gesthuizen dringt verder aan op verplichte registratie van buitenlandse bouwvakkers. Of dat gaat gebeuren, waagt ze echter te betwijfelen.

“In plaats daarvan schaft de regering allemaal fiscale voordeelregelingen voor zzp’ers af. Dat is niet de oplossing, en gaat daarbij ten koste van de zzp’ers die wel alles gewoon netjes doen.”

Koppelbaas is terug in nieuw jasje is terug

De verhoudingen in de bouwsector zijn scheef, ziet het voormalige Kamerlid van de SP. “De koppelbaas is terug”, schrijft AFNL NOA  in een notitie over zelfstandigen in de bouw, 100.000 in 2018.

“Het is supermakkelijk om een goede boterham te verdienen aan schijnzelfstandigen, zonder  verantwoordelijkheid te nemen als bedrijf. Het schort vooral aan de manier waarop er wordt gehandhaafd. We weten niet eens hoeveel buitenlandse bouwvakkers hier aan het werk zijn. Gelegenheid maakt de dief.”

Politiek Den Haag moet in actie komen, vindt ze. “Het is niet dat er helemaal niets gebeurt, maar ik ben vooral bang de kern van de problemen niet wordt aangepakt. Geen enkele partij uit dit kabinet, D66 niet, het CDA niet en de VVD al helemaal niet, wil het leven van ondernemers lastiger maken.”

‘Personeel is niet leuk meer’

“Personeel hebben, is niet leuk meer, onbetaalbaar geworden bij ziekte”, zei MKB-directeur Dick Singerling onlangs in een interview met Cobouw. Het heeft alles te maken met de kosten die bedrijven moeten maken bij langdurige uitval van werknemers. Gesthuizen onderschrijft de zorgen van Singerling.

Dick Singerling: “Personeel in dienst hebben, is bijna niet leuk meer” Foto Ronald Bakker

“Ook in de Kamer heb ik altijd gezegd dat er iets moet gebeuren aan loondoorbetaling bij ziekte. Als je zes, zeven of acht mensen in dienst hebt en er zijn er één of twee langdurig ziek, dan is dat niet meer te op te brengen. Dat is ook een rem op de werkgelegenheid. Maar ook dat dossier zit muurvast.”

Absurd, vindt Gesthuizen. Deze klok tikt namelijk al een tijdje. Ze weet nog hoe haar oud-fractievoorzitter Emile Roemer met Halbe Zijlstra van de VVD een motie indiende om de problemen van loondoorbetaling bij ziekte aan te pakken. Voor de kerst zou er toen een plan komen, maar inmiddels zijn we alweer een paar ‘kalkoenen’ verder.

“Ze weten het niet in Den Haag”

Gesthuizen wil niet al te “lelijk” zijn. Zeggen dat dit kabinet helemaal geen sociale agenda heeft, gaat haar te ver. “Ik denk dat ze in Den Haag vooral niet weten hoe ze dit soort problemen moeten aanpakken.”

Zij wel. “Verzin een collectieve regeling voor de kosten van ziekteverzuim en verbied als overheid dat uitzendbureaus zzp’ers kunnen uitzenden. ”

Begrijp haar niet verkeerd. Gesthuizen heeft helemaal niets tegen zzp’ers. Sterker nog. Een land als Nederland mag er blij mee zijn.

“Zelfstandig ondernemerschap is goed voor de innovatie en de creativiteit.”


Standpunten AFNL NOA over zzp-beleid in Nederland

  • Beslecht definitiekwestie: Er moet een einde komen aan de onduidelijke status van de zelfstandige.
  • Verbod op uitzenden van zelfstandigen door detacheerders en uitzendbureaus.
  • Verplichte registratie van buitenlandse zelfstandigen (en ondernemers).
  • Nieuwe wet (DBA) vereist die aansluit bij de praktijk
Reageer op dit artikel