nieuws

Gemeenten vangen vijf miljard voor verkoop bouwgronden

bouwbreed 514

Gemeenten vangen vijf miljard voor verkoop bouwgronden

Gemeenten hebben vorig jaar ruim een miljard euro winst geboekt op de verkoop van bouwrijpe grond. De marge van 22 procent die ze boekten is twee keer zo hoog als in topjaar 2006.

Dat meldt het vakblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van hoogleraar Willem Korthals Altes van de TU Delft. Die analyseerde de gemeentelijke bouwgrondexploitaties in 2017. De verkoop van bouwrijpe grond leverde gemeenten vorig jaar ruim 5 miljard euro op, terwijl zij daarvoor 3,9 miljard aan kosten maakten.  Een dergelijk resultaat is volgens Korthals Altes nooit eerder gehaald.

Niettemin boekten sommige gemeenten verlies

Overigens verdienden niet alle gemeenten goed. Ruim honderd leden verlies. Maar gemiddeld genomen werd per gemeente meer winst dan verlies geboekt op de grondverkoop.

Als rekening wordt gehouden met geldontwaarding, dan zou het resultaat van 2006 (919 miljoen euro) rekentechnisch nog iets hoger liggen dan de ruime miljard winst van vorig jaar. Maar wanneer de baten en lasten van de recordjaren met elkaar worden vergeleken, dan is de marge in 2017 veel gunstiger. In 2006 lag de positieve marge op grondverkopen op 11 procent, vorig jaar op 22 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels