nieuws

Drukte bij dakdekkers door waterschade aan woningen: ‘Droogte zorgt voor meer lekkages’

bouwbreed Premium 2188

Drukte bij dakdekkers door waterschade aan woningen: ‘Droogte zorgt voor meer lekkages’

Ondanks de droogte, kampen veel meer woningen met waterschade dan gebruikelijk. Dakdekkers hebben het daardoor stervensdruk.

Centraal Beheer heeft de laatste twee weken zo 10 tot 15 procent meer meldingen van waterschade aan woningen binnengekregen dan verwacht. Dat bevestigt woordvoerder Viola Teepe na berichtgeving op BNR Nieuwsradio.

Dakleer scheurt en lood laat los

“Het klinkt misschien tegenstrijdig maar juist de lange periode van warmte en droogte is de oorzaak”, legt ze uit. “Weersinvloeden als langdurige hitte kunnen zorgen voor lekkage. Aanhechtingspunten van zinken dakgoten hebben door de hitte meer te verduren. Dakleer kan scheuren en lood kan loslaten. Als het dan gaat regenen is er meer kans op lekkage.”

Wat ook nog meespeelt is dat er blad en takken in de goten ophopen en door de droogte blijven liggen, vervolgt ze. “Als het dan gaat regenen zit de goot dicht en kan dat lekkage veroorzaken.”

Zomerstorm ook oorzaak

De storm van 9 augustus heeft ook bijgedragen aan de toename van het aantal schademeldingen. “Waterschades zijn pas veel later te zien, omdat het water sijpelt en er dan pas later een kring ontstaat. Veel mensen komen nu terug van vakantie en zien dan pas wat er in de afgelopen weken is gebeurd”, aldus Teepe.

Drukte bij dakdekkers

Dakdekkers hebben het door het extreme weer enorm druk. Zo rukt de service en beheer afdeling van Verkoelen dakspecialisten deze dagen vaak uit om dakbedekkingen die los zijn gelaten door de extreme hitte te repareren. “Daarnaast hebben we te maken met lekkages door de heftige regenval. Overigens is dit nog niet te vergelijken met januari dit jaar, toen er ook sprake was van een storm. Lekkages ontstaan het meest door de combinatie van regenval en wind en de wind is op dit moment minder heftig”, vertelt Roel Luijten, manager van service en beheer.

Dat neemt niet weg dat de dakspecialist wel wat extra man kan gebruiken. “Kort gezegd kun je stellen dat de combinatie van de hitte, droogte en daarna de buien ervoor heeft gezorgd dat wij het nu erg druk hebben. Onze vaste klanten helpen we sowieso en daarnaast proberen we andere reparaties te doen. We kunnen daarvoor zeker nog extra mensen gebruiken, maar we zijn niet de enige die te maken heeft met tekort aan vakmannen”, aldus Luijten.

‘Bezwijken van daken’

Dick van Dreven, technisch manager van het Dak Informatie- en Adviescentrum Diac, heeft nog geen meldingen gekregen van leden die op dit moment te maken hebben met extreme drukte. Maar dat komt volgens hem waarschijnlijk omdat iedereen nog op vakantie is. “Ik kan me zeker voorstellen dat dakdekkers het nu extreem druk hebben. Heftige regenval zorgt meestal voor meer waterschade. “Het water verdwijnt niet van het dak. Dat kan zorgen voor lekkages en het bezwijken van daken”, verklaart hij.

 

 

 

Reageer op dit artikel