nieuws

Video: Watertoren Zwijndrecht krijgt nieuwe ‘kroon’ van 25 ton

bouwbreed 967

Video: Watertoren Zwijndrecht krijgt nieuwe ‘kroon’ van 25 ton
DCIM100MEDIADJI_0051.JPG

De watertoren van Zwijndrecht heeft een nieuwe kap, van 25.000 kilogram. Met twee 140-tons mobiele kranen en verstelbare kettingen hees bouwbedrijf Boogert begin deze maand de kap op zijn plek.

De nieuwe kap, die 360 graden panoramisch uitzicht biedt, zat niet zomaar op z’n plek. Het constructiewerk vooraf was een flinke uitdaging, laat Boogert weten.

“Ga je bouwen op grote hoogte of ergens prefabriceren in een fabriek? Uiteindelijk hebben we besloten om de kroon in zijn geheel op te bouwen naast de bestaande watertoren en, rekening houdend met maattoleranties en maximale vervorming van het warmgebogen glas, vervolgens op zijn plek te hijsen”, aldus Natasja Biemond, communicatieadviseur van het bouwbedrijf.

Verwijzing naar kroon uit jaren 70

Met de nieuwe kap is de moderne opbouw uit de jaren 70 verdwenen. De kroon, die doelbewust van zink is gemaakt, is een verwijzing naar de oude kap. Biemond: “Ten opzichte van de oude situatie hebben we de kap iets ‘opgetild’. Zo ontstaat een panoramisch venster van gebogen glas.”

Het hijswerk was even spannend, maar verliep voorspoedig. Binnen twintig minuten was de toren voorzien van een nieuwe coup.

Zie hier het dronefilmpje: 

Reageer op dit artikel