nieuws

Van gas los? Makkie voor Flevoland, kluif voor hoofdstad

bouwbreed 3596

Van gas los? Makkie voor Flevoland, kluif voor hoofdstad
Foto: Nuon/Jorrit Lousberg

Als Nederland van het gas af wil, zoals het Klimaatakkoord voorstaat, moeten er in Nederland bijna 6,5 miljoen woningen, kantoren, kantines, hallen en andere gebouwen van een gasaansluiting verlost worden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Cobouw op basis van open data. Amsterdam heeft van alle gemeenten de meeste gebouwen met een gasaansluiting: ruim 383.000. Rotterdam is nummer twee met bijna 240.000 aansluitingen. In de provincie Zuid-Holland moeten de meeste gasleidingen afgekoppeld worden: 145.000. In Flevoland liggen de minste leidingen: 113.000.

Gegevens over het aantal gasaansluitingen in Nederland worden vastgelegd door Energie in Beeld en gedeeld door Klimaatmonitor. De werkelijke cijfers zijn hoger, omdat de gasaansluitingen in Zeeland en delen van Brabant niet in de cijfers zijn opgenomen.

Volgens de klimaattafel gebouwde omgeving moeten in 2021 ruwweg 50.000 bestaande woningen per jaar verduurzaamd worden. Vóór 2030 moeten al 200.000 huizen per jaar aangepakt worden. In dat geval kan Nederland in 2030 gezamenlijk 3,4 Mton minder CO2 uitstoten.

Reageer op dit artikel