nieuws

Kleine bouwers worden horendol van hoge ziektekosten: ‘zeker twee bedrijven overwegen verkoop’

bouwbreed Premium 1679

Kleine bouwers worden horendol van hoge ziektekosten: ‘zeker twee bedrijven overwegen verkoop’

Zeker twee mkb-ondernemers overwegen hun bouwbedrijf te verkopen, vanwege hoge kosten bij langdurig uitval van personeel. Dat zegt Rielen van der Hoek, woordvoerder van AFNL-NOA. “De regering belooft al langer beterschap, maar wij vrezen dat het opnieuw de verkeerde kant opgaat.”

Vertrouwen in de toekomst. In het Regeerakkoord ziet het er nog zo mooi uit: de loondoorbetaling bij ziekte gaat terug van twee naar één jaar. Kabinet Rutte III wil daarmee kleine werkgevers stimuleren om sneller mensen in vaste dienst te nemen.

Tien maanden later is er echter nog maar bar weinig van de beloftes terechtgekomen, signaleren middelgrote aannemers en afbouwbedrijven. Sterker nog, AFNL-NOA ziet het helemaal de verkeerde kant opgaan.

“De politiek hoopt op afspraken tussen werkgevers, werknemers en private verzekeraars, maar zonder wettelijk haakje zijn die niet zonder risico”, schrijft Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA in een ingezonden brief in het FD van vorige week.

Ze pleit voor vaste afspraken over de premiestijgingen in de eerste 3, 5 en 10 jaar.

Idioot hoog

“We vrezen idioot hoge premies”, vult Rielen van der Hoek, woordvoerder van AFNL-NOA aan. Ze waarschuwt de regering dat steeds meer mkb’ers er helemaal klaar mee zijn.

Steeds vaker krijgt ze signalen van ondernemers die hun bouwbedrijf willen verkopen. “De risico’s van het in dienst nemen van personeel zijn gewoon te groot. Ze willen wel door in de bouw, maar dan zonder personeel.”

Een van de ondernemers heeft al zeker drie keer te maken gehad met langdurige ziekte, zegt Van der Hoek. “Soms is dat niet eens aan werk gerelateerd, en komt het door drugs-, drankproblemen of door blessures die zijn opgelopen tijdens het sporten. Maar desondanks draait de ondernemer voor de kosten op. Moet die het loon doorbetalen, terwijl zijn premies hoger en hoger worden.”

Ondernemer in de bouw

Ondernemer in de bouw

Ongevallen met langdurige ziekte

Volgens het CBS neemt het aantal ongevallen in de bouw met langdurig verzuim af. Deskundigen trekken die cijfers in twijfel. Zo zouden ongevallen massaal worden verzwegen uit angst voor hoge premies van verzekeraars.

De Inspectie SZW stelt dat veel ongevallen in de bouw te voorkomen zijn. Inspecteur Michel Schenk roept hoofduitvoerders op meer verantwoordelijkheid te nemen.

Meer en meer bouwbedrijven investeren juist ook in personeel en vitaliteitsprogramma’s. Oudere bouwvakkers, zoals Hennie en Bertus, voorspellen dat ze niet kunnen doorwerken tot hun 67e.

Reageer op dit artikel