nieuws

Historische Bouwwet terug bij af: Eerste Kamer weigert weer te stemmen

bouwbreed 2246

Historische Bouwwet terug bij af: Eerste Kamer weigert weer te stemmen

De Eerste Kamer gaat voorlopig niet stemmen over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. De senaat wil het ingelaste 30-ledendebat in de Tweede Kamer afwachten. “Er zijn teveel tegenstrijdige berichten”, duidt CDA-senator Greetje de Vries.

Ze zit in de trein van Den Haag naar Assen. Ze is namelijk ook waarnemend burgemeester in Zuidhorn (Groningen). CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor, zus van bouwdirecteur Harry Leggedoor.

Tekst loopt onder de foto door

Greetje de Vries: er zijn teveel tegenstrijdige berichten

Gisteren rond etenstijd zat ze nog in de Eerste Kamer. Met de commissie van Binnenlandse Zaken boog ze zich nog eens over dat ene dossier: De wet kwaliteitsborging voor het bouwen, zeker geen mals stukje vlees. Je weet niet wat je eet. Teveel smaken en iedereen proeft iets anders.

Misschien gingen haar gedachten even terug naar vorig jaar. Vol flair kwam oud-minister Plasterk de wet waar al jaren aan gewerkt wordt, even door de Eerste Kamer loodsen. Het pakte desastreus uit. Greetje de Vries stak er een stokje voor: dit is niet te verteren.

Blok op de maag 

Plasterk beet door de zure appel heen, had deze wet ook maar mooi in de maag gesplitst gekregen toen zijn voorganger Blok ineens moest verkassen naar een ander ministerie. Bouwvak.

De hete aardappel werd doorgeschoven. De volgende minister Ollongren zou het wel oplossen. Suddertijd. Even afkoelen. Een jaar op een lager pitje.

Toen was daar ineens die brief. “Ik heb er over nagedacht. Zo kijk ik tegen de problemen aan. Nu kunt u alsnog stemmen Eerste Kamer”, was kortweg de boodschap van minister Ollongren die een jaarlijkse bouwproductie nastreeft van 75.000 woningen.

Zonder het te beseffen, ging Ollongren bij de eerste de beste poging direct de mist in. Haar briefje schoot in het verkeerde keelgat bij gemeenten en toezichthouders. Ollongren werd teruggefloten en zei sorry. De SP in de Tweede Kamer had toen al een 30-ledendebat afgedwongen.

Allergisch

In de trein dus. Terug richting Groningen. Senator Greetje de Vries is het spoor bijster, maar blijft stoïcijns. Met de ‘bouwcommissie’ besloot ze gisteren voorlopig niet te stemmen over het wetsvoorstel met opleverdossier, private kwaliteitsborgers, goed voor vooralsnog een hoop discussie tussen vrienden en en vijanden.

“Er zijn teveel tegenstrijdige berichten”, legt De Vries uit. We kunnen nu wel een schriftelijke ronde starten, maar dat schiet niet zoveel op. We willen zoveel mogelijk informatie verzamelen.”

Over de handelswijze van de minister laat ze zich niet uit. Was ze te voorbarig? Ietwat onhandig misschien? De Vries laat zich geen woorden in de mond leggen. “Daar ben ik allergisch voor.”

“De oplossing van Ollongren ligt gevoelig”, wil ze wel kwijt. De minister wil onduidelijkheden wegwerken in lagere wetgeving, maar dan hebben wij er geen zicht meer op en weet je niet of er dingen in komen te staan die in strijd zijn met de wet.”

Boemerang

De Vries, Plasterk, een jaar van bezinning, nog een poging, als een boemerang terug bij af. De bal ligt weer in de Tweede Kamer. Daar is het wetsvoorstel vermoedelijk wederom voer voor de wolven.

Het CDA zal aandringen op een wetswijziging of novelle die bouwers weer iets gelukkiger gemaakt.

Politieke partijen die oog hebben voor consumenten zullen aandringen op extra experimenten waaruit moet blijken dat deze wet de bouwkwaliteit significant verbetert en niet duurder maakt.

Wanneer dat 30-ledendebat plaatsheeft, mag Joost trouwens weten. “Over anderhalf jaar”, voorspelt Daniel Koerhuis van de VVD. “De agenda zit al tjokvol.”

In tijden van woningnood, waarin hoge productiecijfers vereist zijn, vindt vermoedelijk geen enkele politieke partij dat echt een probleem.

“Hoelang we moeten wachten? Daar heb ik geen zicht op”, reageert De Vries nuchter. “Dat is aan de Tweede Kamer.”

De senator maakt zich op voor weer een mooie dag in Zuidhorn. En besluit treffend. “Zoals het met deze wet gaat, is redelijk uniek. Inderdaad. Dit is ook wel een uniek stukje wetgeving.”

Reageer op dit artikel